Студио 6: Хокетус

У уторак 30. септембра почиње јесењи циклус концерата из Студија 6, концерата који се директно преносе на Трећем програму Радио Београда и каналу РТС Дигитал. Септембарски концерт посвећен је музичком минимализму – у распону од дела композитора који су установили овај правац до постминимистличких композиција у којима се осећају утицаји других музичких стилова.

Извођачи су чланови ансамбла који је настао специјално за ову прилику, а чине га неки од најистакнутијих београдских музичара заинтересованих за промоцију савремене музике: ЛП Дуо (пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић), пијанисткиња Неда Хофман (оснивач и уметнички директор Ансамбла за нову музику Градилиште), композитор и бас-гитариста Владимир Пејковић, композитор Божидар Обрадиновић и други. Идеја о пројекту ''Великани минимализма'' потиче од музиколошкиње Иване Медић, која је и члан ансамбла.


Ансамбл изводи чувени „Хокетус" Луја Андрисена (два клавира, две клавијатуре, две панове фруле, две бас гитаре и два пара конги), које је у Србији изведено само једном, на фестивалу „Композитори у првом лицу", пре тачно десет година. Неки од извођача тада, били су и музичари који ће наступити и на концерту у Студију 6.

У 2014. години читав музички свет прославља седамдесети рођендан славног британског композитора минималисте Мајкла Најмана. Најман је широј публици у нашој земљи, између осталог, познат и као композитор оригиналне музике за филм ''Клавир'' (The Piano), коју ће публика имати прилике да чује на концерту у Студију 6.

На програму су још: ''Clapping music'' Стива Рајха, као и дела домаћих и страних минималиста које ће одсвирати Дуо ЛП.


Пројекат је остварен у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ, уз подршку Министарства културе Републике Србије, у оквиру конкурса за Музичко стваралаштво.

Уреднички тим: Ксенија Стевановић, Ивана Неимаревић и Невена Поповић

Дизајнер звука: Зоран Марић

Редитељ: Иван Милановић

реприза, 1. октобар у 05:05 и 13:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво