Фудбал: Кв. за ЛШ, Црвена Звезда - Хелсинки

Фудбалери Црвене звезде дочекују шампиона Финске Хелсинки, у првом мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона. Меч се игра у среду од 20 часова и 45 минута на стадиону Рајко Митић уз директан пренос на Првом програму РТС-а. Коментатор утакмице биће Немања Матић.

Пред шампионом Србије је и четврти такмичарски меч ове сезоне, трећи у квалификацијама за елитно клупско такмичење старог континента.

Звезда је у првом колу била успешнија од првака Литваније Судуве. После ремија у Маријамполеу без голова, Милојевићев тим је успео да савлада Судуву на свом стадиону са 2:1 головима Боаћија и Марина, и тако прође у друго коло квалификација.

Овог викенда почела је и домаћа Суперлига, а црвено-бели су на премијери успели да савладају Јавор из Ивањице са 2:0, головима Бранка Јовичића и Бена са пенала.

На том сусрету Милојевић је пружио шансу Павкову од старта, док је Боаћи био на клупи, на десном крилу шансу је добио Јевтовић, који је одиграо читав меч и оставио је добар утисак, док је у везном реду шансу са клупе добио и новајлија, млади Милош Вулић. Звезда је од старта играла са Иванићем и Јовичићем у средини, испред њих је деловао Марин, а меч је на клупи преседео Душан Јованчић. На десном беку играо је Филип Стојковић, док је на левом беку дебитовао Бразилац Жандер, који се против Јавора показао као одлично појачање тима у овом прелазном року - имао је неколико одличних продора и још бољих центаршутева, а деловао је и врло сигурно и сталожено у дефанзиви. У задњој линији није било промена - Бабић и Милуновић наступали су као штоперски пар испред Борјана на голу.

Звезда је против Јавора одиграла чврсто, разноврсно у нападу и доминантно у поседу лопте, а са играчем више Звезда је рутински дошла до прве победе у Суперлиги, без примљеног гола.

Пред својим навијачима на стадиону Рајко Митић, црвено-бели ће бити фаворити против шампиона Финске.

Екипа Хелсинкија је у првом колу квалификација за Лигу шампиона била боља од Торшавна са Фарских острва. Укупан скор у двомечу био је 5:2 за екипу из прстонице Финске.

У домаћем шампинату Хелсинки је већ одиграо 17. утакмица и тренутно су на петом месту на табели са 26 освојених бодова, три мање од лидера у првенству Илвеса од којег имају и две одигране утакмице више.

Хелсинки је у досадашњем делу шампионата забележио шест победа, осам ремија и три пораза, уз 19 датих и 17 примљених голова.

Са клупе их предводи 36-годишњи Тони Коскела, некадашњи везиста Молдеа, који је од 2015.до 2017. водио и омладинце Хелсинкија до 19 година.

Коскела је прошле сезоне предводио ТоПС тим до другог места у шампионату Финске, да би ове сезоне добио прилику и на клупи првог тима Хелсинскија.

Екипа је у серији од шест утакница без пораза - имају три победе и исто толико ремија, а овог викенда ремизирали су са лидером Илвесом у гостима 1:1.

Најбољи играч тима је 29-годишњи репрезентативац Финске Рику Риски који је дао четири гола у лиги и два поготка против Торшавна у квалификацијама, а поред њега истиче се и Лапалаинен који је три пута погађао у лиги и два пута на старту квалификација против Торшавна.

Треба поменути и 21-годишњег Еванса Менсаха из Гане који је дао такође три гола у шампионату, али се није уписаивао у стрелце против тима са Фарских острва.

Хелсинки је прошле сезоне освојо 29. титулу шампиона своје земље, а другу за редом.

Клуб који постоји већ 112 година поред 29 титула има и 13 освојених Купова Финске - последњи 2016/2017, као и пет титула у Лига купу.

Иако су дебитовали на европској сцени још давне 1965/66, фудбалери Хелсинкија су највећи успех до сада забележили у сезони 1998/99 када су једини пут до сада играли у групној фази Лиге шампиона, али су те сезоне у групи са ПСВ-ом, Кајзерслаутерном и Бенфиком заузели последње место са само једном победом и то код куће над Бенфиком од 2:0.

Поред тога, Хелсинки је 2014/15. једини пут до сада играо и у групној фази Лиге Европе где су и поред тријумфа над Копенхагеном и Торином, испали као трећи у групи у којој је још био и Белгијски Клуб Бриж.

У последњие три сезоне нису долазили до групне фазе европаких такмичења, а прошле сезоне су најпре испали у другом колу квалификација за Лигу шампиона од Бате Борисова из Белорусије, да би потом у трећем коли квалификација за Лигу Европе од Хелсинкија био бољи и тим Олимпије из Љубљане укупним резултатом од 7:1 у двомечу.

Црвена звезда је у серији од пет мечева без пораза -имају четири победе и један реми са Судувом, али још значајније је то што Милојевићев тим полако подиже форму и игра све брже и сигурније, поготово у завршници напада.

Победник овог сусрета играће у трећем колу квалификација за Лигу шампиона са бољим из дуела између Копенхагена и Њу Сентса из Велса.

Звезда је велики фаворит у среду пред својим навијачима на стадиону Рајко Митић, а утакмица се игра од 20 часова и 45 минута, уз директан пренос на Првом програму РТС-а. Коментатор утакмице биће Немања Матић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво