Од злата јабука : Крф - острво спаса

Емисија "Од злата јабука, Крф - острво спаса", доноси малу причу о великим људима, о снази и људскости... Причу коју свака генерација мора да чита, мора да проживи и поклони се сенима ратника...

Ово је прича о голготи српске војске и снази српског народа, о нераскидивој вези Грка и Срба заувек запечаћеној у дубини "плаве гробнице", у крфским лукама, међу прецима и потомцима.

Идилични пејзаж грчких острва Крф и Видо, контраст су снажној војничкој и људској причи. Догађаји у којима је учествовала српска војска, млади људи, патриоте и данас, после више од једног века, узнемиравају и маме сузе.

То су места где осећамо дамаре наших прадедова, наших дедова и оних који то нису стигли да буду. Места на којима су наши преци, наше негдашње постојање и непостојање.

Ово је прича о Јанису Јанулису који је парче драгоцене земље занавек даривао Србији, да на њој у миру почивају преминули српски војници "доброћудних и питомих очију" (како су их Гркиње описивале).

Ово је прича о Крфу на којем су српски гробови али и Српска кућа која од заборава чува колективно сећање српског народа.

Ово је прича о Крфу, острву на које би свако ко се осећа Србином или је поштовалац историје, бар једном у животу, морао да дође и то не само као као туриста већ и као поклоник!

Аутори емисије: Мишо Вујовић и Небојша Петровић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво