О животу и о смрти

Поводом двадесетогодишњице бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, у уторак, 23. априла, биће премијерно приказан играни ТВ филм "О животу и о смрти". Овај омнибус од пет фиктивних прича инспирисаних трагичним догађајем из 1999. године, снимљен је у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, у режији Предрага Велиновића и према сценарију Предрага Перишића.

ТВ филм "О животу и о смрти", у свакој од пет прича, прати фиктивне јунаке чије се животне путање укрстити у ноћи бомбардовања зграде Телевизије. У овим фиктивним причама, у којима људске судбине видимо у тренуцима личних дилема, генерацијских сукоба, борбе и покушаја да се превазиђе усамљеност, трагика произилази из недовршености тих животних судбина над којима лебди претња у атмосфери бомбардовања.

Млада породица која чека принову, мајка и ћерка које покушавају да превазиђу узајамну отуђеност, младић и девојка који једно у другом проналазе наду и утеху - само су неке од прича у којима микро драме наизглед обичног свакодневног живота ухваћеног у једном судбоносном дану, и на једном месту, постају део веће панораме о животу и о смрти. Иако ни у ком смислу не користи личне и појединачне приче жртава бомбардовања Телевизије, овај играни омнибус представља својеврсну посвету управо њима.

Снимање ТВ филма завршено је крајем марта, а премијера је планирана за 23. април 2019, у склопу програма којим ће, на тај дан, РТС обележити двадесетогодишњицу трагичног догађаја.

РТС Издаваштво припрема књигу сценарија за ТВ филм "О животу и о смрти", аутора Предрага Перишића.

Аутор сценарија, Предраг Перишић, реномирани драмски писац, сценариста и професор филмског и ТВ сценарија, познат је и по свом дугогодишњем раду драматурга и уредника у Радио телевизији Србије. 

Опус редитеља Предрага Велиновића обухвата награђиване филмове "Сенке успомена", "Волим те највише на свету", "Мотел Нана", а у богату традицију ТВ драма и ТВ филмова Радио телевизије Србије спадају и његова остварења "Лакши случај смрти", "Двобој за троје" и "Заједничко путовање".

У ТВ филму играју Драган Петровић Пеле, Дара Џокић, Нада Шаргин, Милутин Милошевић, Данијела Кузмановић, Страхиња Блажић, Милица Сужњевић, Наташа Перић, Павле Менсур, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Јасна Ђуричић, Александар Ђурица, Љубивоје Тадић, Марко Радић, Лазар Ђукић, Иван Нинчић, Никола Станковић, Миодраг Ракочевић, Дејан Петошевић и Лазар Николић.

Уредник филма је Кристина Ђуковић, продуцент Драгана Богдановић, извршни продуцент Милорад Конрад, директор фотографије Милорад Глушица, костимограф Александра Александрић, сценограф Мирослава Андрејевић. Сниматељи звука су Бранко Стојановић и Дарко Глишић, а дизајн звука је радио Небојша Драгићевић. Монтажер филма је Владимир Радовановић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво