Траг: Љубичевске коњичке игре - игре слободе

Документарни филм Љубичевске коњичке игре - игре слободе, говори о стварању и развоју Љубичевских коњичких игара, јединствене коњичке манифестације, која се већ 55 година одржава првог викенда у септембру у Пожаревцу.

Манифестација сваке године окупља хиљаде поклоника и темељи се на српској витешкој традицији и чињеници да је баш овде прву ергелу у Србији основао кнез Милош, о којој, после његове смрти брине кнез Михаило, а 1866. године ергела добија име Љубичево у част кнегиње Љубице.

Манифестација се добрим делом темељи на ентузијазму такмичара, савремених српских копљаника који деценијама селектују најбоља грла коња за вишебој, што је једна од захтевнијих дисциплина.

Посвећени су тренинзима целе године како би постигли врхунске резултате и на најбољи начин током игара презентовали способности српских витезова. Добар резултат саме манифестације је и то што та витешка дисиплина за резултат има и њихов међусобни витешки однос.

У првом делу филма говоре неки од оснивача и учесника првих Љубичевских коњичких игара, одржаних 1964. године. Тада је осмишљена и јединствена коњичка дисциплина на свету - Љубичевски вишебој. Вишебојци се такмиче у пет дисциплина - гађању топузом, стрелом и копљем, у сечи сабљом и курирском јахању.

У улози Миливоја Живановића, првог војводе игара, је глумац Михаило Несторовић, који нас води кроз цео филм.

У првом делу биће речи и о чувеним коњаницима из села Касидола, који су учествовали као глумци и статисти у бројним домаћим и страним филмовима, играјући каубоје, индијанце па и четнике.

Љубичевске коњичке игре баштине ратничку традицију и витештво, негујући културно наслеђе и подстичући културу сћања.

Аутор: Новица Савић

Директор фотографије: Зоран Гавриловић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво