Милован Ђилас: Мртве кости мегдан не дијеле

Десета, последња епизода серијала бави се покушајима рехабилитације М. Ђиласа, пријатељством Матије Бечковића и Милована Ђиласа и последњим годинама Ђиласовог живота, укључујући и недоумице око сахране.

Милован Ђилас се пред крај живота запитао, не шта ће бити са социјализмом, који је историјски превазиђен, за разлику од духа и идеје социјализма, већ шта ће бити са два милиона чланова Савеза комунста Југославије.

Саговорници у десетој епизоди говоре и о односу опозиције и власти према Ђиласу током деведесетих, односно разлозима зашто Ђилас није укључен у демократске процесе у Србији односно Југославији.

Матија Бећковић цитира и парафразира делове разговора које су њих двојица водили готово тридесет година, као и народну поезију коју је први пут чуо од Ђиласа.

Учесници: Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд, Никола Баровић, адвокат, Александар Илић, преводилац и дипломата, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Ратко Божовић, Вида Огњеновић, књижевница, Београд, Вељко Станић, историчар, Београд, Париз, Срђан Цветковић, историчар, Београд, Никола Баровић, адвокат, Рајко Даниловић, адвокат, политички социолог, Београд.

аутор: Ненад Милошевић
монтажа и музика: Бојан Перишић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво