Златна идеја: Труд се исплати

У другој епизоди серијала Златна идеја - Труд се исплати упознајемо Вас са предузетницима са Косова и Метохије. Ови златни примери показују како се чувају стари занати, као је уз помоћ интерента могуће развити бизнис идеју, чак и када је производња рибе у питању, како радити за интернационалне компаније или добити подршку међународних невладиних организација. Оно што је заједничко за све њих јесу упорност, воља и жеља за радом и успехом који их на том путу прати.

У породици Љубомира Бркића производње вина преноси се с колена на колено. Целокупна породица укључена је у рад, а посао увелико воде и синови Љубомировог брата, који су поред вина започели и производњу ракије.

У удружење жена Јефимија, своје рукотворине и домаћу храну излагале су на великом броју сајмова и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, за свој рад добиле су значајна признања.

Татјана Илић, председница задруге и удружење Ева не заостају у достигнућима са својим сарадницама. Основали су удружење 2016. године како би упослили жене које су остале у селима у близини Клине. У почетку су се бавиле ручним радовима, а потом су уз подршку невладине организације РТМ одлучиле да покрену производњу месних прерађевина од свињског меса, јер су најбоље радиле послове у домаћинству.

На тај начин домаћице су добиле нови замах и жељу да развијају послове у оквиру задруге.
За њихов квалитет далеко се чуло, уз помоћу невладине организације КАРИТАС направили су и печењару.

Обишли смо и рибњаке Колашинац где су браћа Колашинац користећи савремену технологију стекли потребна знања за узгој рибе. 

Ћевабџиница Сејда позната је надалеко по специјалитетима на роштиљу. Квалитет и поверење су изградили њихов имиџ код Митровчана, вредан сваке препоруке.

Без знања и упорности се не може стећи позиција, а ни изградити каријера... Центар за развој каријере омогућава студентима да стекну практична знања која им могу отворити врата у свет. Захваљујући овом центру млади из Косовке Митровице обучавали су се за рад у области ИТ технологија, што ће им омогућава да постану део било ког интернационалног тима путем интернет технологија.

А предузеће Колашин превоз основано је пре 15 година са неколико аутобса, и својим начином пословања израсло у компанију која има више од 120 запослених и поверење корисника.

Захваљујемо Канцеларији за Косово и Метохију на подршци.

Уредница серијала: Тамара Јаковљевић

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво