Милован Ђилас: Успон

Шеста епизода серије Милован Ђилас Редакције документарног програма РТС говори о успону Милована Ђиласа у Партији и држави. После сукоба са СССР-ом, каже Ђилас, указала се шанса да одемо даље од стаљинизма и совјетског система и да развијемо наше друштво.

После покушаја правдања Москви и Информбироу, наступа период радикализације у критици совјетског система, где Ђилас игра најважнију улогу. Ђилас покушава да Лењиновим аргументима одбрани Југославију од насртаја СССР-а.

Руководство, Кардељ и Ђилас одлазе у УН где успешно бране принцип равноправности међу државама. Успевају да Југославији обезбеде место у Савету безбедности УН.

Ђиласу другови из Политбироа замерају да се превише одушевљава Западом. Ђилас упознаје Бевана, једног од вођа Лабуристичке партије у Великој Британији.

Шести конгрес КПЈ (од тог конгреса на Ђиласов предлог, Савез комуниста) представља Ђиласов врхунац као политичара.

Учесници: Александар Милетић, историчар, Београд, Твртко Јаковина, историчар, Загреб, Љубомир Ђукић, дипломата и публициста, Никола Баровић, Даниел Ивин, историчар, Загреб.

Аутор: Ненад Милошевић
Монтажа и музика: Бојан Перишић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво