Милован Ђилас: Преговори са Немцима

Четврта епизода серијала Милован Ђилас Редакције документарног програма РТС-а говори о контроверзним преговорима партизана и Немаца који су вођени у марту 1943. у Сарајеву и Загребу на највишем нивоу.

Шеф преговарачког тима био је Милован Ђилас. Владимир Велебит, Милован Ђилас и Коча Поповић одлазе у Загреб на преговоре са Немцима. Шетају се по Загребу у партизанским униформама праћени немачким обезбеђењем. Заједно са другим партизанским заробљеницима из усташког затвора ослобођена је и Херта Хас, Титова бивша жена.

Међутим, преговори о размени заробљеника, постају преговори о томе шта би било када би се савезници искрцали на Јадрану. Ђилас у једном тренутку каже да би ако би се савезници искрцали на Јадрану и дејствовали заједно са четницима против партизана они били, самим тим и непријатељи партизана...

Учесници: Владимир Велебит, политичар СФРЈ (архивски снимак), Даниел Ивин, историчар, Загреб, Томаж Ивешић, историчар, Љубљана, Никола Баровић, Иво Голдштајн, Твртко Јаковина, историчар, Загреб.

Аутор: Ненад Милошевић

Монтажа и музика: Бојан Перишић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво