Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Шта је истина о краљу

Некада детаљи из живота и онога што се дешавало објашњавају јасније неку историјску личност. Са Вуком Драшковићем провела сам време сазнавајући мало познате детаље из живота Краља Александра Карађорђевића.

Мира Адања Полак и Вук Драшковић
Мира Адања Полак и Вук Драшковић

Све је то писац описао у књизи "Александар од Југославије". Роман Вука Драшковића је заинтригирао многе, јер говори о највећој историјског личности Срба а у исто време и најоклеветанијој историјског личности у нас.

Уједињење
Уједињење

Данас живимо по речима Вука Драшковића на рушевинама државе коју је стоврио краљ Александар Карађорђевић. Никола Тесла је краља Александра упоредио са Џорџом Вашингтоном.

Краљ Александар налази се у многим књигама наше историје, а помиње се и у изјавама знаменитих људи Јована Цвијића, Слободана Јовановића, Исидоре Секулић, Франша Депереа, адмирала Гепарта, Кемала Ататурка, Јована Дучића и многих. Помињу га највише као краља ујединитеља и владара Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца. Вајар Иван Мештровић писао је о свом дружењу са краљем и разговорима са њим. О многим истинама сазнајемо увек накнадно и закаснело...

Венчање
Венчање

Вук Драшковић се у свом роману "Александар од Југославије" бавио његовом личношћу, покушао је да му уђе у душу и разоткрије оно што се ретко чује и нигде не пише, а и тешко сазнаје.

Прошло је 85 година од убиствра 9. окотобра 1934, краља Александра Карађорђевића у Марсеју. Неки детаљи нису откривени до дана данашњег.

Мира Адања Полак и Вук Драшковић
Мира Адања Полак и Вук Драшковић