Културна баштина Србије: Национални парк Ђердап, други део

По мишљењу многих Дунав, најдужа европска река, је налепши у делу свога тока кроз Србију, а његове обале су сведоци човековог трајања кроз хиљаде година.

Зато Дунав, са својом најлепшом и највећом клисуром, Ђердапом, није само географсака, него и историјска категорија. Захваљујући управо томе Национални парк Ђердап заузима престижно место у породици заштићених подручја Европе, па и света. Јединствена по својој лепоти Ђердапска клисура је место природних и културних блага.

У другом делу приче о НП Ђердап гледаоци ће имати прилику да виде узбудљиву лепоту клисуре кроз Велики и Мали казан, чувену Трајанову таблу, да стекну сазнања о њеној давној геолошкој прошлости, али и да виде како се данас води брига о овом подручју. Очаравајућа спрега природних и историјских вредности заслужна је што је подручје НП Ђердап предложено за упис на листу светске културне баштине УНЕСКА.

Посебну драж представљају видиковци, међу којима је најатрактивнији Плоче. На томе месту човек осети неумитност сопствене пролазности, насупрот бескрајном трајању лепоте и моћи Дунава. Због свега тога ваља се подсетити да смо само срећни наследници ових непроцењивих вредности и да нам је дужност да их очуване предамо генерацијама што долазе после нас.