Мира Адања Полак: Ексклузивно

Удате за писце

Жене које су биле удате за писце причале су о свом животу Александру Ђуричићу који је њихове исповести објавио у књизи "Чуваркуће - удовице писаца". Пожелела сам да одем и ја до њих и да чујем како су живеле са својим мужевима и како данас о томе размишљају.

Удовице писаца Милорада Павића и Слободана Марковића Марконија примиле су ме са Александром Ђуричићем у свом дому и тако је настала ова емисија.

Јасмина Михајловић-Павић и Ксенија Марковић о својим мужевима говоре искрено и са једном дистанцом у којој су свесне да су њиховим одласком остале саме у борби за очување онога што су они иза себе оставили.

Њихова казивања су корисна јер указују да се доста неуко односимо према заоставштинама оних који су у свој рад унели свој живот таленат и труд.

На овим женама остаје тај напор да саме свака на свој начин своје мужеве писце држе у свести и знању и оних који их нису познавали. Занимљиво је тумачење удовица оних деликатних свакодневних радњи које су се одвијале у њиховим домовима.

Јасмина - Павићева жена и Ксенија супруга Марконија су врло различите али свака од њих оцртава свог мужа на један сликовит и невероватно занимљив начин. Свака од њих имала је велики утицај и допринос на оно што су они и радили и доживели.

број коментара 0 Пошаљи коментар