Кућа науке: Електротехнички инстут "Никола Тесла"

Савремена електротехника и енергетика, телекомуникације, обновљиви извори енергије, аутомобилска индустрија почивају на изумима Николе Тесле.

Највеће међународно признање великом научнику јесте јединица за јачину магнетног поља у међународном SI систему. Највеће признање домаће науке Николи Тесли јесте име Електротехничког института у Београду.

Идеја водиља оснивача - професора Богдана Гавриловића и других чланова академске јавности била је да се "подигне институт са именом Николе Тесле, који би показао да наш народ зна да цени Теслине заслуге и да је способан да новим генерацијама пружи могућност да у једном великом институту интернационалног значаја сарађују на пољима науке и технике којима је Тесла поставио основе". Ова мисија настављена је током осам деценија постојања Института.

Прошле године Електротехнички инстутут "Никола Тесла" обележио је осамдесет година постојања. Ова "кућа науке" послује као привредно друштво са већинским државним власништвом. Организована је у четири профитна центра и има Лабораторију за испитивање и еталонирање. Међу запосленима готово три четвртине поседује високу стручну спрему, звање магистра или доктора наука. Резултати научноистраживачког рада Института деценијама су уграђивани у стратешке пројекте електроенергетских институција, у нашој земљи и региону. Кроз многобројне међународне пројекте истраживачи су чврсто повезани са сродним институцијама широм света.

Емисија из серијала "Кућа науке" повећена Електротехничком институту "Никола Тесла" на програму је у уторак, 28. фебруара у 17.45 на РТС 2.

Уредник емисије Марија Стевановић
Редитељ Милица Митровић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар