Жикина шареница

Летњи серијал емисија "Жикина шареница" завршава у Бечеју.

Бечеј је леп град смештен у срцу Војводине на обали Тисе. Бечеј се први пут помиње још 1091. године.

Бројни знаменити људи су стварали у овом граду и околини. Један од најпознатијих је Богдан Дунђерски. Саградио је чувени дворац који данас носи назив Фантаст и један је од најлепших двораца у Србији. Уз дворац је и капела позната и по иконостасу који је осликао наш знаменити песник Урош Предић.

Градско позориште је најзначајнија културна институција у Бечеју. На сцени овог позоришта наступила су бројна позоришта из Србије и региона и бројни естрадни уметнци.

Биће речи и о богатој туристичкој понуди овог краја и бројним манифестацијама.

У музичком делу емисије наступиће брони аматери из Бечеја, Народни ансамбл РТС-а, Милоје Бубања и Милица Крсмановић.

Аутор и водитељ Жика Николић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 01. сеп 2013, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

stari becej noviji od novog

Stari je mlađi, Novi je stariji. Istorijska je činjenica da je Bečej (u Bačkoj) dobio ime od prebeglica iz Bečeja (u Banatu).
Paradoks je da je bački Bečej, koji je mlađi oko šest stotina godina od banatskog Bečeja, skoro ceo svoj vek postojanja imao prefiks Stari.

Godine 1718. Banat je oslobođen od Turaka i u Bečej (u Banatu) se vraćaju ljudi iz Bečeja (u Bačkoj). Povratnici koji su obnavljali naselje da bi ga razlikovali od bačkog Bečeja daju mu ime Novi Bečej. Ime „Bečej“ je mađarskog porekla, mada postoje i mišljenja da je to reč turskog porekla. Prvi deo reči „Beč“ dolazi sam za sebe u Banatu i označava despotsko dobro, „ej“ je posesivni nastavak koji se često sreće u vojvođanskoj toponomastici i mađarskog je porekla. Ovaj podatak potkrepljuje i istorijska činjenica da su se za vreme mađarskog kralja Stevana na ovim prostorima naselile dve francuske porodice Beče i Gregor. Što se tiče turske verzije naziva „Bečej“ to je takođe složenica od dve reči. Prva reč „Beč“ znači varoš, dok je „ej“ reka, te bi u prevodu značilo „varoš na vodi“ ili „varoš pored reke“. Istorijski podaci ipak idu u prilog činjenici da naziv nije turskog porekla, s obzirom na to da se „Bečej“ spominje još 1091. godine kada se na ovim prostorima još nisu nalazile turske trupe.
Sem ova dva Bečeja u Vojvodini, postoji i Bečej u Mađarskoj, koji se nalazi niže Pešte na Čepelskom ostrvu, pored mesta zvanog Srpski Kovin...