Обнова Солунског процеса

Редакција Документарног програма РТС премијерно приказује документарни филм Филмских новости из два дела о судбини пуковника Драгутина Димитријевића Аписа, који је заједно са сарадницима, мајором Љубомиром Вуловићем и Радетом Малобабићем српским добровољцем из Хрватске, због покушаја преврата и атентата на регента Александра Карађорђевића на Солунском процесу 1917. осуђен на смрт стрељањем.

Мајор Вуловић је пред стрељање написао писмо у којем је молио да се Солунски процес у слободној домовини обнови. Процес се заиста обнавља, али тек у социјалистичкој Југославији на иницијативу Александра Ранковића.

У току поновне истраге 1952. године установљено је да су поједина сведочења на Солунском процесу изнуђена, а да су појединци на Солунском процесу невино осуђени и погубљени на основу изјава лажних сведока.

Овај догађај је изузетно важан у српској историји јер се кроз њега преламају неки од најважнијих, а за балканске народе и судбоносни догађаји, не само за прву половину двадесетог века.

О бројним аспектима Солунског процеса и његовим последицама говоре истакнути историчари који не желе да дају дефинитивне оцене већ само да поставе досада непостављена питања.

Режија: Младен Ђорђевић и Пијерин Баскијера.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. апр 2017, 12:54) - Nevena [нерегистровани]

I dalje pod utiskom

Nije mi jasno zasto ovaj vrhunski uradjen dokumentarac nikad nije repriziran. Ipak, nikad nije kasno, zato... hajde, cekamo!

(петак, 19. јун 2015, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Svaka Vam Cast

Obavezno da reprizirate,sve pohvale.

(среда, 17. јун 2015, 17:47) - Dejan [нерегистровани]

svaka cast

Obavezno reprizirati ovaj vrsni dokumentarac. Kamo lepe srece da ima vise ovakvih emisija u vasoj produkciji. Molim Vas jos jednom da reprizirate ovaj dokumentarac i to u sto udarnijem terminu. Pozdrav iz Kraljeva za redakciju sajta.

(уторак, 16. јун 2015, 23:36) - Vjeka

Veliki pozdrav ekipi RTS !

Svaka čast dragi prijatelji RTS_a ...

Moje skromno lično mišljenje je to da je ovo najbolji dokumentarac u Vašoj produkciji u ovom poslednjem periodu... Samo mi nije jasna jedna činjenica ... Zašto ovu tematiku,naši vrsni istoričari i analitičari nisu ovu problematiku i dilemu pokrenuli ranije ?

U svakom slučaju ovaj prikaz istorijskih činjenica je za svaku pohvalu ! Veliki pozdrav RTS_u !