Читај ми!

Bugarsko-srpska vojna vežba

Premijer Bugarske Bojko Borisov i predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovali zajedničkoj vojnoj vežbi srpske i bugarske vojske na vojnom poligonu "Šabla" u Bugarskoj. Zajednička vežba svedoči o bliskim odnosima dve zemlje, poručio Tadić.

Bugarski premijer Bojko Borisov dočekao je uz počasnu stražu predsednika Srbije Borisa Tadića na vojnom poligonu "Šabla" u Bugarskoj, gde su prisustvovali zajedničkoj vojnoj vežbi srpske i bugarske vojske.

"Učešće pripadnika Vojske Srbije na zajedničkim vežbama sa bugarskom armijom još jedan je dokaz dobrih odnosa dve zemlje, dve armije i dva naroda", rekao je predsednik Tadić.

Tadić se zahvalio bugarskom premijeru Bojku Borisovu i ministru odbrane Anju Angelovu za mogućnosti koje su obezbedili srpskoj 250. raketnoj i 204. vaduhoplovnoj brigadi u okviru vojne vežbe pod nazivom "Jesen 2011".

Predsednik Tadić je, takođe, čestitao premijeru Bugarske na dobrim rezultatima u oblasti ekonomije i infrastrukturnim projektima.

Prema Tadićevim rečima, cilj Srbije je ulazak u EU i Srbija bi volela da na tom putu iskoristi iskustvo Bugarske u oblasti bezbednosti i ekonomije.

"Srbija je u Programu Partnerstva za mir i za mene je uvek velika čast i prilika da sa premijerom Bugarske, članice Evropske unije, razmenim iskustva u svim oblicima državnih aktivnosti, odbrani, sektoru bezbednosti, borbi protiv organizovanog kriminala, ekonomskoj saradnji, bilateralnim i multilateralnim odnosima, pružajući pun doprinos razvijanju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da ovakve vežbe doprinose izgradnji i očuvanju mira u regionu i Jugoistočnoj Evropi i pokazuju da vodimo računa o regionu u kome živimo.

Bugarski premijer je pozdravio napore Srbije i njenog predsednika Borisa Tadića ka EU i naveo da želi da Sofija, Beograd, Zagreb, Beč, London, Minhen, Pariz budu "jedna velika evropska porodica".

"Kako bi se to lakše postiglo, gradimo železnice i autoputeve, jer su to planovi Evrope i projekta 'Evropa 2020'", dodao je Borisov.

Zajedničkoj vojnoj vežbi prisustvovali su i ministri odbrane Bugarske i Srbije, Anju Angelov i Dragan Šutanovac, ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov, načelnici generalštabova dve zemlje, general Simeon Simeonov i general Miloje Miletić, i drugi visoki vojni zvaničnici.

Izrazivši zadovoljstvo zbog prilike da Vojska Srbije svoje umeće ponovo demonstrira na poligonu Šabla, ministar Dragan Šutanovac je istakao da je saradnja Bugarske armije i Vojska Srbije jedna od najvitalnijih saradnji koje imaju dve zemlje.

Bugarska strana u vežbama je koristila avione "MiG-29" i "Su-25", protivavionske raketne sisteme s navođenjem "SA-2 volkov", "SA-3 neva", "SA-6 kub", "SA-8 osa", "SA-10 (S-300)" i prenosne raketne sisteme zemlja-vazduh "SA-7 grail (strela-2M)", dok je Srbija učestvovala sa avionom "MiG-29".

U vežbama su učestvovali i pripadnici bugarskog vazduhoplovstva, mornarice, kopnenih snaga i pogranične policije, kao i srpske jedinice protivvazdušne odbrane.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво