Читај ми!

Neophodni mir i jedinstvo

Na severu Kosova su najneophodniji mir i jedinstvo, konstatovano na sastanku čelnika srpskih opština i predsednika Borisa Tadića. Dogovoren nastavak saradnje sa međunarodnom zajednicom, uz poštovanje rezolucije 1244. Srbi čekaju odluku lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada, koja bi trebalo da bude donesena u utorak. Na Kosovo stigli lekovi.

22.19 - Predstavnici Srba sa severa Kosova i predsednik Boris Tadić konstatovali su da su severnom delu Pokrajine najneophodniji mir i jedinstvo.

21.57 - Čelnici srpskih opština preneli predsedniku Tadiću da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244, rekao načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

21.56 - Predsednici opština poručili predsedniku Tadiću da srpski narod u Pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države, rekao ministar Goran Bogdanović.

21.22 - Završen sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova. Sastanak trajao tri sata.

18.26 - Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova počeo oko 18.20 časova u zgradi Predsedništva. Sastanku prisustvuju i Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

13.28 - Predsednici opština sa severa Kosova otputovali su u Beograd, gde će se danas po podne sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras u razgovoru sa čelnicima opština i skupština opština sa severa Kosova da su u Pokrajini najneophodniji mir i jedinstvo.

U saopštenju Pres službe predsednika Republike navedeno je da su se učesnici sastanka složili da međunarodne institucije na Kosovu Kfor i Euleks moraju ostati statusno neutralne.

Tokom razgovora naglašena je važnost podrške građana sa severa Kosova svojoj državi i podrška Srbije svojim građanima, dodaje se u saopštenju.

"U konstruktivnom razgovoru koji je trajao više od tri sata, u dobroj atmosferi, učesnici sastanka su konstatovali da su na severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo", navodi se u saopštenju.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da su predstavnici Srba Tadiću preneli da insistiraju na striktnom poštovanju Rezolucije 1244. "Dogovorili smo nastavak saradnje sa međunarodnom zajednicom", izjavio je Nedeljković.

"Potvrđeno nam je da imamo punu podršku i saradnju sa institucijama Republike Srbije i dogovorili smo se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom rešavaju sve probleme na severu Pokrajine, što znači da imamo punu podršku državnih institucija", rekao je Nedeljković.

Upitan da li su predstavnici Srba prihvatili sporazum, rekao je da misli da "niko ne traži da taj sporazum bude prihvaćen ili ne, sporazum je postignut".

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma", poručio je Nedeljković.

Nedeljković nije precizno odgovorio na pitanje da li će biti uklonjene sve tri barikade, rekavši da će svakako biti obezbeđen nesmetan saobraćaj i sloboda kretanja, na putevima gde su postavljene i kao problem naveo samo barikade u mestu Rudare.

Sastanku su, osim predstavnika Srba, prisustvovali ministar Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović. Bogdanović je rekao da su predsednici opština poručili Tadiću da srpski narod u Pokrajini stoji uz državu Srbiju i veruje u rukovodstvo države.

"Cilj sastanaka nije bio da se da direktiva rukovodstvu opština, već je imao svrhu da upozna predsednika Tadića sa novonastalom situacijom, kao i da se razgovara o implementaciji priveremenog sporazuma sa Kforom, rekao je Bogdanović.

Na pitanje da li je bilo reči o tome da li će predstavnici Srba na severu Kosova nastaviti sa blokadama, ministar je kazao da će sednica skupštine opština biti održana u utorak i da je na "njima kakvu će odluku da donesu". "Mi verujemo u razumnost ljudi i oni su do sada pokazali svu odgovornost", istakao je Bogdanović.

Barikade čekaju dogovor

Predstavnici Srba obratili su se noćas narodu na barikadama u mestu Rudare. Građani na severu Kosova iščekuju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva.

U Leposaviću je manje građana na barikadama nego ranije, a u Rudaru je stanje nepromenjeno.

U Pokrajinu je stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve.

Ministarstvo zdravlja će nastaviti da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak putnički saobraćaj se danas odvija bez problema i sa minimalnim zastojima zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila Kfora.

Na konsultacijama predstavnika Vlade Srbije sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova, održanim sinoć u Leposaviću, dogovoreni su zaključci koji bi trebalo da budu potvrđeni na toj sednici.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović postigli sa Kforom o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво