Читај ми!

Debata o pirateriji

Skupština Srbije završila raspravu o optičkim diskovima. Cilj predloženih rešenja je smanjenje stepena piraterije u Srbiji, istakao resorni ministar Žarko Obradović. Poslanici raspravljali i o predloženim rešenjima o osnovama obrazovanja i vaspitanja.

Skupština Srbije završila je raspravu o izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlogu zakona o optičkim diskovima, a sutra će nastaviti sednicu.

Predloženim zakonom o optičkim diskovima pravno se uređuje pitanje proizvodnje, komercijalnog umnožavanja, prometa, uvoza i izvoza optičkih diskova i opreme za njihovu proizvodnju i reprodukovanje.

Obrazlažući zakon, ministar obrazovanja u nauke Žarko Obradović naglasio je da je cilj predloženih rešenja da smanje stepen piraterije u Srbiji, koji je trenutno jedan od najviših u Evropi.

Njihovim usvajanjem, kako smatra ministar, otvoriće se mogućnost da se nadležni organi uspešnije i efikasnije bore protiv piraterije i "sive" ekonomije u proizvodnji i prometu diskova.

Poslanici su razmatrali i Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Tim predlogom se regulišu pitanja vaspitno-disciplinskih mera za učenike, rada nastavnika preko norme, kao i zaštite podataka u jedinstvenoj bazi podataka.

Ministar Žarko Obradović rekao je da su izmene zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja  predložene na usvajanje po hitnom postupku pošto bi trebalo da se primenjuje od nove školske godine, odnosno 1. septembra.

Tokom dvogodišnje prakse u primeni postojećeg zakona, kako je ranije rekao Obradović, uočeno je postojanje neadekvatnih rešenja, pa je tako kada se radi o ponašanju učenika predloženo veće uključivanje i roditelja i nastavnika i škole, kako bi svi znali kada neki učenici češće izostaju sa nastave i zbog čega.

Obradović je naveo da izmene zakona pokušavaju da reše probleme u disciplini učenika, pitanju prijema nastavnika u radni odnos i prekovremeni rad, kao i zaštitu podataka u jedinstvenom informacionom sistemu prosvete.

Ministar je rekao da je nagomilavanje neopravdanih izostanaka učenika uočeno kao problem, pa će tako predloženim izmenama škole biti dužne da reaguju već posle 15 neopravdanih izostanaka i roditelje obaveste o tome.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво