Miting opozicije u Beogradu

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić najavio na mitingu u Beogradu stalne proteste građana ako vlast za dva meseca ne raspiše vanredne parlamentarne izbore. SNS saopštio da je na mitingu učestvovalo 85.000 ljudi, dok policija procenjuje da je na skupu bilo 55.000 ljudi. Miting bez incidenata.

Deo opozicije okupljene oko Srpske napredne stranke održao je na platou ispred Doma narodne skupštine u Beogradu miting pod nazivom "Izbori se za promene". Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić najavio je stalne proteste građana ako vlast za dva meseca ne raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Snimak specijalne emisije "Miting SNS" možete pogledati ovde.

"Dajte nam dva meseca koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu želele da slušaju, u aprilu ćete me zateći ovde kako sedim na stiroporu da se ne prehladim. A i vi ponesite stiropor, ako želite da mi se pridružite", rekao je Nikolić na skupu.

Lider naprednjaka je poručio da opozicija ne želi da vladajuća koalicija preda vlast i da se ne kandiduje ponovo, već samo da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Nikolić je rekao da Srbiji treba saradnja sa Evropskom unijom, ali i s Rusijom, Kinom i Latinskom Amerikom, što, međutim, ne može da se postigne u situaciji u kojoj je na vlasti najglomaznija vlada i u zemlji u kojoj ima sve više "lopova i siromašnih, a sve manje dece".

Srpska napredna stranka saopštila je da je na mitingu učestvovalo više od 85.000 ljudi, dok je prema procenama policije bilo oko 55.000 građana.

Skup je protekao bez incidenata, a jake policijske snage bile su raspoređene u širem centru grada.

Miting je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", nakon čega se okupljenima obratio Aleksandar Vučić, koji je pristalicama poručio da nisu na protestu da bi govorili ružno o aktuelnoj vlasti, već da traže vanredne izbore.

Vučić je kritikovao ekonomsku politiku vlade i kao primer naveo da je Srbija svakoga sata zaduženija za 750 evra, a da 44 ljudi dobije otkaz.

Prema njegovim rečima, SNS će po dolasku na vlast smanjiti broj poslanika u Skupštini Srbije, ukinuti nepotrebne agencije i fondove i stvoriti povoljniji ambijent za strane investicije.

Ilić: Srbija hoće novog vođu

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da Srbija "neće ni ovu vladu, ni DSS, već naprednjake i novog vođu - Tomu Nikolića".

Ilić je i predsedniku Srbije Borisu Tadiću poručio da se "ne igra sa Srbijom" i "da je narod došao da ga opomene". "Nećemo Tunis, Kairo i Egipat, već demokratsku Srbiju. Vi ne znate da vladate, niko u Srbiji nije zadovoljan, osim vas", rekao je Ilić.

"Neće vas ni policija, ni prosvetari, a i Tomica Milosavljević vam je pobegao, a to vam je znak da treba da raspište izbore", dodao je Ilić i zamerio aktuelnoj vlasti jer nije ispunila data obećanja - 200.000 novih radnih mesta, 1.000 evra za akcije, članstvo u Evropskoj uniji 2013. godine.

"Mi nećemo upitnike, hoćemo posao, platu", rekao je Ilić.

Funkcionerka Pokreta snaga Srbije Milanka Karić rekla je da koalicija koju predvodi SNS snažno maršira ka pobedi i da je Vučić budući premijer, a lider naprednjaka Tomislav Nikolić predsednik Srbije.

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je da građani traže hleb, nadu i pravdu. On je rekao da je građanima dosta "Mrkonjićevih izmišljotina i Dinkićevih laži".

Na mitingu su osim pristalica naprednjaka učestvovali i predstavnici i simpatizeri Nove Srbije, Pokreta socijalista i Pokreta snaga Srbije.

O bezbednosti na današnjem mitingu brinulo se oko 8.000 policajaca i 2.000 pripadnika obezbeđenja koje su angažovali organizatori. MUP je saopštio da nije bilo narušavanja javnog reda i mira, osim pojedinačnih slučajeva koji nisu uticali na bezbednost u gradu i šire.

"Nije bilo oštećenja javnih objekata, ni vozila, a učesnici su se posle skupa mirno razišli", navodi se u saopštenju MUP-a.

Vlasnik klinike "Anlave" Slobodan Ivanović izjavio je da je sve proteklo bez incidenata i da nije bilo povređenih ni alkoholisanih.

Omladina SNS-a je, nakon mitinga, učestvovala u raščišćavanju platoa ispred Doma Narodne skupštine, zajedno sa radnicima Gradske čistoće.

Saobraćaj u centru Beograda je normalizovan u 14:30 časova i sve linije javnog prevoza saobraćaju redovno, izjavio je Tanjugu glavni dispečer u GSP-u Slobodan Vučenović.