LDP zahteva korekciju akciza na gorivo

Lider LDP Čedomir Jovanović najavio da će ta stranka tražiti promenu Zakona o akcizama. Država štiti monopol NIS-a i kompromituje tržišne i političke reforme, smatra Jovanović.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražio je zakazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o akcizama jer su, kako je ocenio, dvojne akcize na naftne derivate neprihvatljive.

"Umesto daljeg gubljenja vremena i primene zakona o visokim akcizama na uvozna goriva, LDP će odmah predložiti konkretnu izmenu tog propisa", piše u saopštenju LDP-a.

Jovanović navodi da će već u ponedeljak sve ostale stranke, naročito one koje se sada ograđuju od zakona za koji su glasale, imati priliku da podrže zakon koji predlaže LDP i omoguće njegovo stavljanje na dnevni red hitne sednice Skupštine.

"Svako dalje odlaganje biće dokaz da stranke koje su glasale za štetan energetski sporazum s Rusijom, interese iz tog posla stavljaju iznad potreba građana, razvoja slobodne konkurencije, poštovanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ulaska Srbije u EU", navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, kalkulantska politika vlasti kompromituje evropsku ideju i neophodne tržišne i političke reforme i da je novi Zakon o akcizama koji je omogućio dvojne akcize poslednji u nizu primera.

"Benzin i druga goriva su poskupela isključivo zbog odluke vlasti da poveća uvozne akcize i da, zbog prikrivene zaštite monopola NIS-a, uvozne derivate u startu učini skupljim za pet do šest dinara po litru", naveo je Jovanović.

Država štiti monopol

Srbija, prema rečima Jovanovića, tvrdoglavo štiti rusku državnu kompaniju kojoj je poklonila svoj monopol u naftnom biznisu, dok EU zahteva mere koje su u skladu sa interesima građana Srbije.

To je zato, naveo je lider LDP-a, što je vladajuća većina procenila da je briga o interesima Rusije i njene firme važnija od liberalizacije tržišta i demonopolizacije koja bi omogućila niže cene, rast tržišta, kvalitetnija goriva i izvesnije prihode države.

Pritisak Brisela na Beograd da se demontiraju monopoli doživljava se i javnosti predstavlja kao ucena Evrope, a ne kao jedan u nizu gestova kojima se afirmiše evropska ideja, naveo je Jovanović.

Izglasavanjem amandmana na zakon koje je predložila Socijalistička partija Srbije, akciza na gorivo iz uvoza povećana je od 1. januara više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво