Peticija SNS-a u Skupštini

Naprednjaci predali Skupštini Srbije peticiju sa više od 300.000 potpisa građana za izmenu Ustava. Osim smanjenja broja poslanika, SNS traži i promenu Zakona o Vladi. Naprednjaci zahtevaju vanrednu sednicu Parlamenta o toj inicijativi, rekao Tomislav Nikolić.

Srpska napredna stranka predala je danas Skupštini Srbije 304.580 potpisa građana koji podržavaju inicijativu za promenu Ustava, koja predviđa smanjenje broja poslanika na polovinu. Osim smanjenja broja poslanika i ministara, SNS traži i promenu Zakona o Vladi.

Naprednjaci će inicirati zakazivanje vanredne sednice Parlamenta na kojoj bi bilo reči o toj inicijativi, rekao je predsednik SNS-a Tomislav Nikolić posle predaje potpisa, i ocenio da će taj zahtev podržati sve stranke koje žele promene u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ima i drugih poglavlja u Ustavu Srbije koja "nisu u redu" i naprednjaci su spremni da razgovaraju o povećanju transfera lokalnim samoupravama, ali ne i o promeni preambule i izmenama Ustava zarad koncepta regionalizacije koju je predložio G17 plus.

Nikolić je dodao da očekuje podršku svih stranaka kojima je u insteresu da se u Srbiji živi bolje i najavio da će sa DSS-om uskoro imati "najozbiljnije razgovore o tome kako da zajednički izdejstvuju promene".

Govoreći o nameri SNS-a da promeni sistem u Srbiji, Nikolić je rekao da su sledeće na redu "stotine agencija koje su osnovali DOS-ovci", kao i ozbiljno razmatranje procedure po kojoj se obavljaju javne nabavke.

Tomislav Nikolić izjavio je da je njegov cilj uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, ali da na tome ne radi sa Demokratskom strankom. Nikolić je rekao da je dvopartijski sistem njegova želja, da se on za to zalaže još od pre dve godine, ali da to ne radi sa demokratama.

"Srbija sa 17 političkih stranaka u vlasti ne može da napreduje. I zato ima sve više članova upravnih i nadzornih odbora, agencija, službi za nabavku i sve više zaposlenih koji dolaze samo da prime platu. Sve više je političke elite, političkih privilegija. Srbija grca pred koalicijom sa 17 političkih stranaka", rekao je Nikolić.

Potpise naprednjaka primio je zamenik sekretara republičkog parlamenta Mladen Mladenović, a pošto je predao potpise, Nikolića je ispred zgrade Doma Narodne skupštine dočekao veliki broj pristalica, kojima se obratio i rudar iz Lazarevca Momčilo Nešković.

Nešković je naveo da je inicijativa naprednjaka za smanjenje broja poslanika naišla na veliku podršku građana i rudara.

Reakcije stranaka 

Suština ustavnih promena ne treba da bude u smanjenju centralnih institucija, već u decentralizaciji vlasti, a i najviši pravni akt ne treba menjati "zbog pukog političkog marketinga", ističu Ujedinjeni regioni Srbije.

"Srpskoj naprednoj stranci, izgleda, nije važno da se gradonačelnici i predsednici opština biraju direktno, već i dalje žele da se Srbijom upravlja iz jednog centra. Njima nije važno da se izvrši decentralizacija i regionalizacija i da novac ostaje tamo gde se i stvara", ističe URS.

Zamenik generalog sekretara Srpske radikalne stranke Vladan Jeremić ocenio je da se SNS  pridružio kampanji vlasti za promenu Ustava, "kako bi se iz preambule izbrisalo da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije".

Suštinski razlog za tu inicijativu leži u zahtevu Vašingtona i Brisela da se Ustav Srbije promeni kako bi se iz preambule i teksta Ustava izbrisalo da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, navode radikali.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je inicijativa SNS-a za promenu Ustava Srbije opasna i da se iza nje krije "potpuno rušenje političkog sistema države".

Jovanović je upozorio da bi realizacijom predloga SNS-a mnoge nacionalne manjine ostale van republičkog parlamenta, budući da bi se smanjenjem poslanika dvostruko povećao prirodni cenzus za stranke manjina.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво