I UN pomažu pregovore

Ujedinjene nacije spremne da pomognu Evropskoj uniji u pokretanju dijaloga između Beograda i Prištine, rekao prvi čovek svetske organizacije Ban Kimun. Dačić podržava učešće UN u dijalogu. EU ta koja treba da pruži "dobre usluge" za razgovor, istakla Ketrin Ešton.

Šef Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozdravio je rezoluciju o Kosovu koju je usvojila Generalna skupština, kao i spremnost Evropske unije da organizuje dijalog između Beograda i Prištine, saopštila je svetska organizacija.

"Generalni sekretar još jednom naglašava značaj dijaloga među stranama kao činilac promocije mira, bezbednosti i stabilnosti u kontekstu evropske perspektive regiona i ponavlja spremnost Ujedinjenih nacija da pomognu o ovom procesu blisko sarađujući sa EU", navodi se u saopštenju.

Ponuda UN da učestvuje u organizaciji razgovora između Beograda i Prištine usledila je dan pošto je Generalna skupština UN, aklamacijom, odnosno bez glasanja, usvojila zajedničku rezoluciju Evropske unije i Srbije kojom se pozdravlja spremnost Brisela da olakša dijalog između strana.

Navodi se da je cilj dijaloga unapređenje saradnje, napredak ka EU i pogoljšanje života ljudi, a istovremeno, "prima se k znanju" ocena Međunarodnog suda pravde od 22. juna o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Generalni sekretar je prethodno, na konferenciji za novinare, rekao da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 ostaje važeća i na snazi.

"Misija UN na Kosovu će nastaviti da radi, u skladu sa Rezolucijom 1244, kao statusno neutralna misija", istakao je generalni sekretar u odgovoru na pitanje o mogućnosti da Kosovo postane član UN .

On je dodao da, i posle usvajanja rezolucije, on kao generalni sekretar UN nastavlja da radi na miru i stabilnosti reigona, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju koju je podnela Srbija, a iza koje je stalo svih 27 zemalja EU.

U toj rezoluciji se poziva na dijalog o kosovskom pitanju, a Srbija ni na koji način ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine.

Dačić za učešće UN u dijalogu

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da bi bilo dobro da Ujedinjene nacije aktivno učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je, u Soko Banji, reagujući na izjavu generalnog sekretara UN, podsetio da je Srbija i ranije govorila da pregovori treba da se održavaju u okviru UN, ali uvažavajući i druge međunarodne faktore.

Dačić je naveo da one zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije smatraju da nikakav dijalog ne treba da se vodi osim oko tehničkih pitanja.

"Mi koji to nismo učinili, niti nameravamo, kao i oni koji podržavaju takve naše stavove smatraju da razgovori treba da se bave i pitanjima statusa Kosova, kako se ne bi dogodio presedan da po prvi put u istoriji sveta jedna država može da dobije nezavisnot secesijom koju nije priznala država od koje se ta teritorija odvaja", rekao je Dačić.

Zamenik premijera smatra da bi to moglo da bude pogubno i po druge države u svetu.

Dačić je istakao da je su moguća široka tumačenje o čemu se može razgovarati, jer je u Rezoluciji Srbije i EU o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde napravljena takva formulacija kojom su svi pomalo zadovoljni.

"Nama je važno da nije stavljena tačka na pitanje Kosova i Metohije zato što ne postoji takva mogućnost", rekao je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво