Usvojena rezolucija o Kosovu

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Kosovu, koju je podnela Srbija uz podršku Evropske unije. Rezolucija usvojena jednoglasno, odnosno aklamacijom. Zasedanje kasnilo, zbog problema u vezi sa prisustvom kosovskih zvaničnika.

Rezolucija koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku usvojena je aklamacijom.

U obraćanju Generalnoj skupštini ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i pozvao skupštinu UN da aklamacijom usvoji rezoluciju koju je Srbija podnela zajedno sa Evropskom unijom.

"Srbija smatra da rezolucija zaslužuje punu podršku doma i da bi trebalo da bude usvojena aklamacijom", rekao je Jeremić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Jeremić je rekao da Srbija predlaže rezoluciju zajedno sa 27 članica Evropske unije, od kojih neke nisu priznale nezavisnost Kosova, a neke su to učinile.

Jeremić je istakao da je predložena rezolucija fundamentalno statusno neutralan dokument. 

Plenarna sednica počela je sa dvočasovnim zakašnjenjem, zbog nedoumica koje je izazvalo prisustvo predstavnika Kosova, pa je Jeremić zatražio od predsedavajućeg Generalne skupštine objašnjenje, s obzirom na to da Kosovo nije suverena i nezavisna država.

"Vidimo predstavnike Kosova. Oni nisu suverena nezavisna država i molim Vas objasnite nam njihovo prisustvo", rekao je Jeremić, pokazujući na predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, premijera Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova Skendera Hisenija.

Srpski stav podržali su Rusi, ali je njihov protest bio uzaludan, jer je predsedavajući bio nemoćan da interveniše. Kosovska delegacija smeštena je na trećem nivou, rezervisanom za goste. 

"Oni su gosti Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije i SAD", odgovorio je predsedavajući Ali Abdusalam Treki.

Rezolucija rezultat kompromisa

Rezolucija je rezultat dogovora Srbije, 22 države koje su priznale nezavisnost Kosova i pet koje to nisu učinile.

Kompromis je postignut, kako bi sva pitanja bila rešavana u partnerskom odnosu sa Evropom, rekao je predsednik Boris Tadić i istakao da rezolucija, ni na koji način, ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, proces usaglašavanja rezolucije sa EU počeo je još 26. jula, kada je bila sednica Skupštine Srbije, na kojoj je i obećao razgovor sa Evropskom unijom i drugim važnim faktorima u međunarodnoj zajednici.

Izmenjena rezolucija se, kao i prethodna, poziva na principe i ciljeve UN. Prima se k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, iz jula ove godine.

U novoj rezoluciji nema, za neke evropske partnere sporne rečenice, da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.

Izostavljena je i formulacija da se dijalogom reše sva otvorena pitanja. Umesto toga, izmenjena rezolucija pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga Beograda i Prištine.

Navodi se da bi proces dijaloga, sam po sebi, bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i da bi dijalog imao cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi.

Posle rasprave u Generalnoj skupštini, pitanjem Kosova će se i ubuduće, kao i dosad, baviti Savet bezbednosti UN, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Jeremić: Usvajanje rezolucije od izuzetne važnosti

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da Rezolucija, koja je konsenzusom usvojena na sednici Generalne skupštine UN, ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

Jeremić je rekao Tanjugu da je usvajanje rezolucije Srbije o Kosovu, usaglašene sa EU, od izuzetno velike važnosti, jer se njom okončava proces pred Međunarodnim sudom pravde sa političkim zaključkom koji poziva na pregovore.

"Rezolucija koja je usvojena ni na koji način ne potvrđuje nezavisnost Kosova, niti dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije. Većina govornika u debati, uključujući i neke od najuticajnih država - Rusiju, Kinu, Indiju, Brazil, Argentinu, Indoneziju - jasno je diskutovala u korist Srbije", rekao je Jeremić.

On je podsetio i da dve trećine članica UN nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da je rešenje prihvatljivo za sve strane moguće postići samo dijalogom.

"Srbija je spremna za dijalog. Srbija je oduvek bila spremna za dijalog, a nadam se da će i kosovski Albanci biti spremni za dijalog. Rešenje za bilo koje otvoreno pitanje može se legitimno postići samo kada bude potvrđeno u Savetu bezbednosti", istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je sednica GS UN kasnila više od dva sata, jer su se kosovski Albanci pojavili u sali, a nisu bili pozvani ni od jedne države članice UN. Jeremić je rekao da su predstavnici Srbije zahtevali da kosovski Albanci napuste salu, što oni nisu učinili, odbijajući da uđu u sastav bilo čije delegacije.

Prema njegovim rečima, spor je razrešen tako što je pet država - SAD, Nemačka, Britanija, Italija i Francuska - pozvalo predstavnike kosovskih Albanaca kao goste.

Članice UN pozdravile usvajanje rezolucije

Učesnici debate u Generalnoj skupštini UN pozdravili su usvajanje rezolucije Srbije o Kosovu pozivajući Beograd i Prištinu na dijalog.

Predstavnica SAD pozdravila je usvajanje rezolucije i ponovila da je Kosovo poseban slučaj a ne presedan, da su pregovori o statusu iscrpljeni a da novi ne bi bili od koristi.

Prema njenoj oceni, rezolucija je u skladu sa snažnom podrškom SAD nezavisnosti Kosova, njegovoj suverenosti.

Sada je trenutak da se krene napred i da Srbija i Kosovo ostvare novu fazu u odnosima uperenu ka zajedničkoj budućnosti u EU, istakla je američka ambasadorka i dodala da EU treba da olakša dijalog između Beograda i Prištine i saradnju na polju evropskih integracija da bi se poboljšao život u regionu i postigao mir.

SAD su spremne da pomognu konstruktivni dijalog i ostaju posebno angažovane u pružanju pomoći zemljama regiona za postizanje punopravnog članstva u EU, zaključila je američka ambasadorka.

Predstavnik Rusije ponovio je da principijelna pozicija Moskve o nezavisnosti Kosova ostaje na snazi i da je Rezolucija 1244 osnov za rešavanje pitanja Kosova kao i da glavni forum za diskusiju o budućnosti pokrajine ostaje Savet bezbednosti UN.

Kineski predstavnik smatra da je kosovsko pitanje veoma osetljivo i da utiče na mir i bezbednost Balkana i čitave Evrope. Kina podržava uzajamno prihvatljivo rešenje.  

Kina, kako je dodao, "uzima na znanje savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde i svesna je da različite strane imaju različito viđenje tog mišljenja."

Ponovio je podršku Pekinga teritorijalnom integritetu i suverenitetu članica UN. "Mišljenje MSP ne treba da spreči dve strane da nađu odgovarajuće i uzajamno pirhvatljivo rešenje," istakao je kineski predstavnik.

Dijalogom do rešenja

Predstavnik Turske pozdravio je rezoluciju ocenivši da ona predstavlja značajan korak za mir i stabilnost u regionu.

"Verujemo da je dijalog jedini način da se postigne rešenje," rekao je predstavnik Turske napominjući da je pozicija Ankare o nezavisnosti Kosova poznata i da Turska podržava nezavisnost Kosova.

Brazil je istakao da svako rešenje za Kosovo mora imati podršku međunarodne zajednice i da Rezolucija 1244 ostaje osnov za rešavanje tog pitanja.

Predstavnik Indije je rekao da suverenitet i teritorijalni integritet država članica mora poštovati i da bi kosovski problem trebalo rešiti mirnim putem.

Predstavnik Albanije je naveo da je slučaj Kosova jedinstven, a nezavisnost Kosova realnost koju priznaje više država. Dodao da će mišljenje MSP pomoći mnogim državama da priznaju nezavisnost Kosova. Izrazio je poštovanje za "napore EU da Srbija zauzme razuman stav."

Iran smatra da usvojena rezolucija predstavlja poziv svim stranama da reše svoje sukobe dijalogom. "Naglašavamo da svi sporovi moraju da se reše mirno, u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje Povelje UN i zaštite integriteta država članica UN", rekao je iranski ambasador.

Venecuela smatra da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje Rezolucije 1244, ali podržava napore da se dve strane ohrabre da nastave dijalog.

U slučju Kosova, moramo da budemo svesni postojanja Rezolucije 1244 i njene suštine, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, smatra predstavnik Argentine.

Predstavnik Perua je rekao da je važno naglasiti "konstruktivni duh i zrelost" Kosova i partnera u EU, to su se dogovorili o tekstu rezolucije koju je usvojila Generalna skuptina UN.

Azerbejdžan smatra da jednostrane akcije nisu način za rešavanje teritorijalnih pitanja, jer je zaštita teritorijalnog integriteta osnovni princip UN, rekao je predstavnik ove zemlje.

Predstavnik Fidžija ocenio je da treba pažljivo razmotriti mišljenje MSP kako ne bi poslužilo kao primer za sve separatističke tendencije.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво