Zajednička rezolucija Srbije i EU

Beograd i Brisel usaglasili Rezoluciju o Kosovu, koja je dostavljena Generalnoj skupštini UN. Pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način, rekao predsednik Boris Tadić.

Vlada Srbije donela je danas odluku da Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predloži rezoluciju koju je Srbija usaglasila sa svih 27 članica zemalja Evropske unije. Na osnovu te odluke, Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo je Generalnoj skupštini UN tekst te Rezolucije.

Predsednik Boris Tadić izjavio je da je zajednička rezolucija proizvod rada i konsenzusa različitih stavova zemalja, onih koje su priznale nezavisnost Kosova, onih zemalja koje nezavisnost nisu priznale i Srbije, koja na miran i diplomatski način brani svoje legitimne nacionalne interese.

"Zajednički imenitelj koji je postignut, plod je kompromisa koji podrazumeva da je, posle odluke Međunarodnog suda pravde, pronađena formula kojom se otvara dijalog o budućim rešenjima, koja se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija i koja ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosova ni na koji način", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je istakao da se do usaglašenog teksta rezolucije došlo sa iskrenom željom da se sva pitanja rešavaju u partnerskom odnosu sa EU i svim drugim važnim međunarodnim faktorima, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, proces usaglašavanja rezolucije sa EU je počeo još 26. jula, kada je bila sednica Skupštine Srbije na kojoj je i obećao razgovor sa EU i ostalim važnim faktorima u međunarodnoj zajednici.

"Stalni kontakti sa predsednicima i premijerima pet zemalja, članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova i rad na predlogu sa predstavnicima svih drugih zemalja, doveli su do kompromisa i zajedničke rezolucije Srbije i EU, koja će omogućiti dijalog za rešenje kosovskog pitanja koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti UN", poručio je srpski predsednik.

"Od samog početka zalagali smo se za razgovore kako bi došli do rešenja za Kosovo i Metohiju još od 2005. godine i to dosledno radimo i danas", naglasio je Tadić.

U saopštenju Vlade se navodi da je taj dokument kompromis koji je Srbija postigla u saradnji sa EU i u potpunosti je u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srbije od 26. jula 2010. godine.

Usaglašenim tekstom zatvara se proces pred Međunarodnim sudom pravde i poziva na dijalog Beograda i Prištine što je u skladu sa našim pricipijelnim stavom da se jedino putem pregovora može pronaći obostrano prihvatljivo rešenje pitanja Kosova koje će biti potvrđeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tadić i Ešton o približavanju stavova

U Briselu su se sinoć predsednik Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dogovorili da Beograd i EU nastave dijalog o usaglašavanju stavova o rezoluciji.

Predsednik Srbije i visoka predstavica EU nastojali su da usaglase stavove Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu, koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, 9. septembra.

Pre sastanka, i Beograd i Brisel su potvrdili spremnost da zajednički rade na usaglašavanju teksta koji bi bio prihvatljiv obema stranama.

Članice Evropske unije postigle su ranije dogovor o "određenim" smernicama koje su zajedničke za sve članice Unije, kako za one koje su priznale nezavisnost Kosova, tako i za one koje to nisu učinile. 

Predlog EU, o kojem su raspravljali Eštonova i Tadić, zasnovan je na tim stavovima, sličnim onima koje je šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštila još 22. juna.

EU kao kompromis vidi insistiranje "na dijalogu", u cilju doprinosa "miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Najvažnija ponuda Unije bila je da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine o pitanjima koja su od važnosti za unapređenje života građana i to su bili dovoljno neutralni stavovi za sve članice Unije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво