Srbija i EU nastavljaju dijalog

Beograd i Brisel nastaviće dijalog o usaglašavanju stavova o rezoluciji o Kosovu, dogovorili se predsednik Boris Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton dogovorili su se da Beograd i Brisel nastave dijalog o usaglašavanju stavova o rezoluciji o Kosovu, saopšteno iz Kabineta predsednika Srbije.

Tadić i Eštonova razgovarali su u Briselu, skoro dva sata, iza zatvorenih vrata, ali detalji tog razgovora nisu poznati.

Iz kabineta Ketrin Ešton saopšteno je da su ona i predsednik Srbije razgovarali o "koracima koje treba preduzeti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu".

"Ketrin Ešton i Boris Tadić dogovorili su se da budu u kontaktu u sredu," navodi se u šturom saopštenju iz Brisela.

Predsednik Srbije i visoka predstavica EU nastojali su da usaglase stavove Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu, koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, 9. septembra.

Pre sastanka, i Beograd i Brisel su potvrdili spremnost da zajednički rade na usaglašavanju teksta koji bi bio prihvatljiv obema stranama.

Članice Evropske unije postigle su ranije dogovor o "određenim" smernicama koje su zajedničke za sve članice Unije, kako za one koje su priznale nezavisnost Kosova, tako i za one koje to nisu učinile.                        

Predlog EU, o kojem su raspravljali Eštonova i Tadić, zasnovan je na tim stavovima, sličnim onima koje je šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštila još 22. juna.

EU kao kompromis vidi insistiranje "na dijalogu", u cilju doprinosa "miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Najvažnija ponuda Unije bila je da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine o pitanjima koja su od važnosti za unapređenje života građana i to su bili dovoljno neutralni stavovi za sve članice Unije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво