U potrazi za kompromisom

Srbija spremna za kompromis o rezoluciji o Kosovu, rekao predsednik Boris Tadić. Poseta šefa britanske diplomatije nije donela približavanje stavova dve strane o ovom dokumentu. Vilijem Hejg smatra da je potreban novi tekst rezolucije.

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je spremnost Srbije za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu, kako bi taj dokument bio prihvatljiv i Beogradu i međunarodnoj zajednici.

"Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je predsednik Tadić ministru spoljnih poslova Velike Britanije Vilijemu Hejgu, koji je u utorak održao seriju sastanaka sa najvišim zvaničnicima vlasti u Beogradu.

Predsednik Tadić je preneo ministru Hejgu da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, i istakao da je na stanovištu da se do rešenja za Kosovo treba doći dijalogom Beograda i Prištine.

Tadić je još jednom istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, a da, kada je reč o odnosima sa Velikom Britanijom, ima potencijala za unapređenje bilateralne saradnje.

Za sada bez dogovora

Srbija i Velika Britanija nisu uspeli da usaglase stavove o pitanju Kosova, ali će razgovori biti nastavljeni, rekli su, posle serije sastanaka najviših predstavnika vlasti i britanskog ministra, Vuk Jeremić i Vilijem Hejg.

"Nismo danas uspeli da usaglasimo stavove po pitanju Kosova, ali razgovori će biti nastavljeni i u narednom periodu, izjavili su Jeremić i Hejg.

Hejg je, istovremeno, rekao da je potrebno usaglasiti predlog rezolucije o Kosovu i da je za to potrebna nova rezolucija, zbog čega bi Srbija trebalo da povuče svoj predlog podnet u UN.

Jeremić je, pak, objasnio da za vladu Srbije "povlačenje rezolucije nije opcija, ali da je Srbija spremna da razgovara sa svim činiocima, uključujući i Evropsku uniju, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju".

"Razumevanje Londona i Beograda bolje je nego pre dolaska Hejga", rekao je Jeremić.

Jeremić i Hejg su istakli da je budućnost Srbije i ostalih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali da različito vide načine kako ostvariti tu budućnost.

Važne reforme na putu ka EU

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijemom Hejgom potvrdio je da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju, i da je Beograd, kada je reč o Kosovu i Metohiji, uveren da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja.

U tom smislu, Srbija je, prema Cvetkovićevim rečima, spremna za kompromis o predlogu rezolucije koji je podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koji bi bio prihvatljiv i evropskim partnerima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Hejg je ocenio da je Srbija u prethodnih nekoliko godina sprovela veoma važne reforme na putu ka Evropskoj uniji i da ima snažnu podršku Velike Britanije kad je reč o evropskoj integraciji.

Cvetković i Hejg su, takođe, razgovarali o saradnji Srbije i Velike Britanije, a premijer je ocenio da su njihovi dobri bilateralni odnosi veoma važan činilac za stabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.

Na sastanku je konstatovano da ekonomski odnosi dveju država zaostaju za realnim mogućnostima i da je njihovo značajno unapređenje moguće u domenu spoljnotrgovinske razmene, a naročito u domenu investicija.

Cvetković je naglasio da Srbija ima najpovoljnije uslove u okruženju za privlačenje strateških investicija, posebno u sektorima telekomunikacija, prehrambene industrije, energetike i farmaceutske industrije.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Dobra policijska saradnja dve zemlje

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Vilijem Hejg istakli su tokom današnjeg sastanka potrebu da se rešenje za Kosovo traži isključivo dogovorom i dijalogom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, naglašeno da je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu.

Dvojica ministara su takođe istakli veoma dobru policijsku saradnju dve zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku naglašeno da će biti uloženi napori u nastavku procesa vizne liberalizacije s Velikom Britanijom, koja nije u šengenskom sistemu kao druge članice EU.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво