UN o Kosovu 9. septembra

Generalna skupština Ujedinjenih nacija raspravljaće 9. septembra o rezoluciji o Kosovu, koju je Beograd podneo posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Kako je Radio-televiziji Srbije potvrđeno, Generalna skupština Ujedinjenih nacija će o rezoluciji o Kosovu, koju je Beograd podneo posle objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, raspravljati 9. septembra.

Istog dana trebalo bi i da se glasa o rezoluciji, ali to će zavisiti od toka rasprave i odluke koju, u konsultaciji sa zainteresovanim stranama u UN, bude donela Libija, zemlja koja predsedava Generalnoj skupštini.

Libija je, kako prenose beogradski listovi, uvažila zahtev Srbije da se rasprava održi 9. septembra, na dan kada će Generalna skupština UN raspravljati o rezoluciji Azerbejdžana u vezi sa situacijom u Nagorno Karabahu.

Tog dana zasedanju će prvi put prisustvovati ambasador Evropske unije koja je dobila status posmatrača u svetskoj organizaciji.

Komentarišući rezoluciju koja će se u septembru naći u UN ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je nerealno očekivati da Srbija u Generalnoj skupštikni prihvati donošenje rezolucije kojom bi bila priznata legalnost nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je dodao da je cilj Srbije da to telo ne donese rezoluciju kojom će pitanje Kosova i Metohije biti gotovo.

"Srbija je otvorena za sve vrste razgovora o daljem toku procesa u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali je nerealno očekivati da Srbija prihvati da bude doneta rezolucija kojom će biti stavljena tačka na nezavisnost i u kojoj se kaže da je to svršena stvar", rekao je Dačić u selu Gleđica, pored Ivanjice,.

Ministar je istakao da je to donja "crvena linija" ispod koje Srbija ne može da ide.

"Predstavnici međunarodne zajednice treba da kažu šta je njihova koncepcija i opredeljenje, odnosno ko će garantovati da Albanci neće proterati Srbe sa severa Kosmeta, kako će zaštiti srpske svetinje u Pokrajini, ali i da li će za ulazak Srbije u EU biti uslov prizanajne jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova", dodao je Dačić.

Rezolucija nije podelila Vladu 

Ministar je dodao da u Vladi Srbije nije bilo nikakvih podela povodom podnošenja predloga rezoluje i napomenuo da su sve stranke u vladi mišljenja da Srbija treba da ostane pri svojim strateškim opredeljnjima, a to su evropske integracije i zaštita nacionalnih i državnih interesa.

Prema njegovim rečima, bilo je strateški i taktički važno da Srbija prva podnese predlog rezolucije, imajući u vidu da su postojale neke informacije da su pojedine zemlje pripremale vrlo negatovne rezolucije po Srbiju.

"Podnošenje rezolucije bilo je izuzetno važno jer se glasanje odvija po redosledu podnošenja, a ukoliko se prva izglasa, više nema glasanja o drugim predlozima", objasnio je Dačić.

U Rezoluciji koju je Srbija podnela UN navedeno je da jednostrana secesija nije prihvatljiva i obe strane se pozivaju da nerešena pitanja, uključujući status Kosova i Metohije, reše dijalogom.

U tekstu se navodi da Generalna skupština prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. godine o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.

U Rezoluciji je navedeno i da Generalna skupština UN poziva strane da pronađu "uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu".

Prema srpskom predlogu Rezolucije, Generalna skupština UN treba da odluči da uključi u privremeni dnevni red tačku o daljim aktivnostima posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво