Beograd domaćin Samita nesvrstanih

U septembru 2011. godine biće održan jubilarni samit, povodom 50. godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta nesvrstanih. Sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih, poručio ministar Jeremić na skupu u Njujorku.

Na sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih u Njujorku, na čijem se forumu noćas obratio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, odlučeno je da se naredne godine održe dva jubilarna skupa povodom 50-godišnjice od održavanja prvog sastanka Pokreta, i to jedan u Beogradu.

Prvi skup biće održan u maju 2011. godine u Indoneziji, a drugi u septembru u Beogradu.

O nivou na kojem će biti održan skup u Beogradu biće odlučeno septembra ove godine na sledećem sastanku Koordinacionog biroa, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima.

Očekuje se da sastanak bude na nivou šefova država i vlada. Posle obraćanja šefa srpske diplomatije, koji je predložio da jedan od skupova u sklopu obeležavanja 50 godina od prvog sastanka bude u Beogradu, o predlogu se povela diskusija, a njega su, između ostalog, podržali Alžir, Maroko, Indonezija, Indija, Kuba, Jamajka, predstavnici Palestinske uprave, Egipat, Vijetnam.

Jedina zemlja koja je pokazala uzdržanost bila je Malezija, ali je predsedavajući Koordinacionog biroa, iz Egipta, ipak odlučio da se 50-godišnjica od prvog sastanka Pokreta održi na ovaj način.

Ministar spoljnih poslova Srbije je, obraćajući se na forumu ove organizacije, istakao da sve zemlje treba da budu ponosne na rezultate rada Pokreta nesvrstanih.

Jeremić je ukazao na ogroman doprinos Pokreta u promovisanju pravičnog ekonomskog napretka, okončanju Hladnog rata ali i promenama u parametrima globalnog upravljanja.

Beograd je, kako je istakao Jeremić, "grad koji simbolizuje početak Pokreta nesvrstanih", dodavši da bi održavanje jednog od događaja, u okviru obeležavanja 50-te godišnjice od Prvog samita, u Beogradu dalo dodatni podsticaj promovisanju osnovnih principa Pokreta.

"Moja zemlja je ponosna na ulogu koju je odigrala u istoriji Pokreta. Mi želimo da nastavimo našu vezu za nesvrstanim prijateljima još puno, puno decenija", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podvukao da Srbija veruje da međunarodna stabilnost i napredak ne mogu da se uspostave bez stavova većine u svetskoj porodici naroda, koju predstavlja Pokret nesvrstanih.

"Zbog toga će Srbija strateški da nastavi da sledi brižljivo osmišljenu, uravnoteženu i aktivnu spoljnu politiku, koja u sastavnom delu uključuje jačanje i produbljivanje naših veza sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih", zaključio je Jeremić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво