Čukalović sudija Ustavnog suda Kosova

Profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Ivana Čukalovića skupština u Prištini izabrala za sudiju Ustavnog suda Kosova. Čukalović potvrdio da je izborna procedura u toku. Profesor međunarodnog javnog prava jedan je od optuženih u aferi Indeks, u okviru koje je uhapšeno 38 osoba.

Ivan Čukalović, profesor međunarodnog javnog prava kragujevačkog Pravnog fakulteta,  izabran je, kako piše na internet sajtu skupštine u Prištini, za jednog od šestoro sudija Ustavnog suda Kosova.

Skupština Kosovo je na sednici kojom je predsedavao Jakup Krasnići izabrala šest sudija Ustavnog suda Kosova. Među izabranim sudijama našlo se i ime Ivana Čukalovića.

Kako navodi sajt, na počtku sednice je glasano za kandidate iz redova manjinske zajednice. Pošto su kandidati Ivan Čukalović i Altay Suroy, u prvoj rundi glasanja dobili dve trećine glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, a u nastavku i potrebne glasove svih prisutnih poslanika na plenarnoj sednici, izabrani su za sudije Ustavnog suda Kosova.

Čukalović je jedan od optuženih u aferi Indeks u okviru koje je uhapšeno 38 osoba, profesora i saradnika Kragujevačkog pravnog, ali i drugih pravnih fakulteta u Srbiji.

Imena šest izabranih sudija treba da se dostave Predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, nakon čega će uslediti dekret i polaganje zakletve, piše na prištinskom sajtu.

Biografija Ivana Čukalovića

Rođen je u Prizrenu 1951. godine. Doktorirao je na Pravnom fakultetu na temu: "Rešavanje sporova između država putem međunarodne arbitraže". 

Čukalović je 2004. godine izabran u zvanje redovnog profesora za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, na kojem je radio od 1981. godine.

Od 1999. do 2001. godine bio je zamenik glavnog pravnog savetnika u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove i vršilac dužnosti glavnog pravnog savetnika.

U tom periodu bio je i koagent Savezne Republike Jugoslavije u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde, a 1998. godine, kao ekspert odbrane svedočio je u u slučaju Dokmanović pred MKSJ u Hagu.

Bio je član Pravnog saveta Savezne vlade, član tima za pisanje protivtužbe u slučaju BiH-SRJ i član tima za pisanje tužbe protiv zemalja članica NATO-a.

Boravio je na specijalizacijama u Haškoj akademiji međunarodnog prava, u Londonu i Moskvi, gde je držao nastavu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostanih poslova Sovjetskog Saveza.

Od 1988. do 1992. godine bio opunomoćeni agent Svetske asocijacije za zaštitu vizantijske kulture sa sedištem u Filahu, Austrija za područje Jugoslavije i Balkana.

U medijima se navodi da je Čukalović bio član Centralne otadžbinske uprave SRS i član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom. 

broj komentara 35 pošalji komentar
(sreda, 22. jun 2011, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

bravo

bravo profesore,vole vas vasi prizrenci

(petak, 25. sep 2009, 21:18) - andi [neregistrovani]

cao

Bravo prof ivo samo napred uz vas ozivece cela sredacka zupa . G .Ljubinje je za vas i uvek bice uz vas.

(utorak, 09. jun 2009, 20:36) - Mia [neregistrovani]

...

Sta god stajalo iza svega ovoga, cinjenica je da je profesor Cukalovic izvrstan profesor, odlican predavac i jedan je od najboljih strucnjaka za medjunarodno pravo... Nije bas uvek sve tako kako izgleda... Verovatno da sve to ima i dobru stranu.

(subota, 06. jun 2009, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Karijera

Verovatno Albanci racunaju na njegovu pomoc sto se tice arbitraze kod Medjunarodnog suda u Hagu...Ko vele covek je vec verziran, a doziveo traumu u Kragujevcu i mozda bi sada mogao da pomogne...?!

(petak, 05. jun 2009, 16:36) - Katarina [neregistrovani]

lako je

Njemu, on ne predaje etiku.

(petak, 05. jun 2009, 14:11) - boban [neregistrovani]

.......

imas pravo ti si nova generacija

(petak, 05. jun 2009, 12:53) - student [neregistrovani]

.......

mislim da pisete, gluposti..
prvo se informisite pa onda dajte komentar. profesor je izabran za sudiju ustavnog suda da zastupa srpske interese, mislim da bi nam jedan takav covek dobro dosao na kosovu, s obzirom na njegovo znanje ..

(petak, 05. jun 2009, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

Zna on sta radi....

Njemu ni Gospod Bog nemoze pomoci,jadan covjek.

(petak, 05. jun 2009, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

nemoguce

ne mogu da verujem

(petak, 05. jun 2009, 10:21) - Srki [neregistrovani]

Zna on sta radi....

Slazem se. Dok se vecina vas koja odgovara "sramota" nalazi negde na sigurnom, covek je na pravom mestu! - odakle se konkretno nesto moze uraditi. Podrzavam profesora!!