Čukalović sudija Ustavnog suda Kosova

Profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta Ivana Čukalovića skupština u Prištini izabrala za sudiju Ustavnog suda Kosova. Čukalović potvrdio da je izborna procedura u toku. Profesor međunarodnog javnog prava jedan je od optuženih u aferi Indeks, u okviru koje je uhapšeno 38 osoba.

Ivan Čukalović, profesor međunarodnog javnog prava kragujevačkog Pravnog fakulteta,  izabran je, kako piše na internet sajtu skupštine u Prištini, za jednog od šestoro sudija Ustavnog suda Kosova.

Skupština Kosovo je na sednici kojom je predsedavao Jakup Krasnići izabrala šest sudija Ustavnog suda Kosova. Među izabranim sudijama našlo se i ime Ivana Čukalovića.

Kako navodi sajt, na počtku sednice je glasano za kandidate iz redova manjinske zajednice. Pošto su kandidati Ivan Čukalović i Altay Suroy, u prvoj rundi glasanja dobili dve trećine glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica, a u nastavku i potrebne glasove svih prisutnih poslanika na plenarnoj sednici, izabrani su za sudije Ustavnog suda Kosova.

Čukalović je jedan od optuženih u aferi Indeks u okviru koje je uhapšeno 38 osoba, profesora i saradnika Kragujevačkog pravnog, ali i drugih pravnih fakulteta u Srbiji.

Imena šest izabranih sudija treba da se dostave Predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, nakon čega će uslediti dekret i polaganje zakletve, piše na prištinskom sajtu.

Biografija Ivana Čukalovića

Rođen je u Prizrenu 1951. godine. Doktorirao je na Pravnom fakultetu na temu: "Rešavanje sporova između država putem međunarodne arbitraže". 

Čukalović je 2004. godine izabran u zvanje redovnog profesora za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, na kojem je radio od 1981. godine.

Od 1999. do 2001. godine bio je zamenik glavnog pravnog savetnika u Saveznom ministarstvu za inostrane poslove i vršilac dužnosti glavnog pravnog savetnika.

U tom periodu bio je i koagent Savezne Republike Jugoslavije u sporovima pred Međunarodnim sudom pravde, a 1998. godine, kao ekspert odbrane svedočio je u u slučaju Dokmanović pred MKSJ u Hagu.

Bio je član Pravnog saveta Savezne vlade, član tima za pisanje protivtužbe u slučaju BiH-SRJ i član tima za pisanje tužbe protiv zemalja članica NATO-a.

Boravio je na specijalizacijama u Haškoj akademiji međunarodnog prava, u Londonu i Moskvi, gde je držao nastavu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostanih poslova Sovjetskog Saveza.

Od 1988. do 1992. godine bio opunomoćeni agent Svetske asocijacije za zaštitu vizantijske kulture sa sedištem u Filahu, Austrija za područje Jugoslavije i Balkana.

U medijima se navodi da je Čukalović bio član Centralne otadžbinske uprave SRS i član pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom. 

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво