Centralno Kosovo bez telefona

Kosovska policija nastavila isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera. Bez ikakvih komunikacijskih veza ostalo oko 100.000 Srba na Kosovu, s obzirom na to da su prekinute i veze fiksne telefonije. Veze rade samo na severu Kosova.

Nakon što je juče onesposobila 14 baznih stanica srpskih mobilnih operatera, kosovska policija je nastavila isključenja. Jutros je isključen predajnik "Telekoma Srbije" u Štrpcu i Kosovskoj Kamenici. Više od 100.000 Srba u Pokrajini ostalo je bez mobilne i fiksne telefonije.

Kako je u prekidu i fiksna telefonija, veliki broj srpskih sela potpuno su odsečena jedna od drugih. Veze rade samo na severu Kosova.

I predajnik regionalne televizije i radija "Herc" u Štrpcu, koji emituje program na srpskom jeziku, demoloran je jutros oko 6.30 uz jake policijske snage. U toj opštini živi oko 12.000 Srba.

Direktor TV "Herc" Bojan Mladenović rekao je da nije dobio nikakvo objašnjenje zbog čega je uništen i predajnik, dodajući da  su radnici uništili sve što su mogli. Mreža 063 u Štrpcu je u funkciji.

Uništena je i emisiona tehnika mreže "Kosma" koju čine pet srpskih radiostanica, a koja poseduja sve dozvole za rad na Kosovu i Metohiji, poručuju iz Udruženja novinara Srbije. 

Oprema se nalazila kod repetitora Beli kamen na Brezovici. Monteri su uz asistenciju policije presekli kablove na linkovima "Kosme" i uništili agregat čija je vrednost oko 10.000 evra, saopštava UNS.

U toku dana uništena je i oprema za emitovanje programa televizije "Puls" iz Šilova na predajniku koji su pre nekoliko meseci nepoznate osobe digle u vazduh.

Zbog prestanka mobilne mreže Telekoma i Telenora u srpskim sredinama centralnog Kosova i drugim delovima pokrajine u blokadi su službe hitne medicinske pomoći, jer ne mogu da prime pozive pacijenata niti da stupe u kontakt sa ambulantama i bolnicama.

Pacijenti mogu da dobiju pomoć hitne medicinske službe samo oko dođu direktno u domove zdravlja i ustanove Hitne pomoći. U blokadi su i druge službe. Internet signal nije prekinut.

Opasnost od eskalacije sukoba

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović upozorio je da postoji opasnost od sukoba ako predstavnici kosovskih institucija pokušaju na severu Kosova da ugase signal srpskih operatera mobilne telefonije.

"Mi ne želimo da dođe do tog sukoba i učinićemo sve da do njega ne dođe, ali ćemo i učiniti sve da se ne dozvoli da se, kao što je to bio slučaj južno od reke Ibar, ugasi mobilna ili fiksna telefonija. Ne možemo dozvoliti da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnom Srbijom i ostatkom sveta", rekao je Bogdanović.

Iako je naglašeno da su srpski zvaničnici u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, a pre svega Euleksom, ministar Bogdanović je rekao da je poražavajuće to što međunarodna zajednica ćuti i to što od Euleksa još nema odgovora.

Regaujući na incident koji se dogodio u opštini Zvečan kada je antenski predajnik kosovskog operatera mobilne telefonije "Ipko" oštećen u eksploziji, ministar Bogdanović je izjavio da se radi o određenoj vrsti provokacije, ali da Srbi ne žele nikakve sukobe u pokrajini.

"Ne želimo nikakve sukobe, iako druga strana priželjkuje scenario u kojem bi srpska zajednica reagovala nasilno", rekao je Bogdanović uz apel predstavnicima opština na Kosovu i Metohiji da trezveno i hladne glave razmišljaju o svemu.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da ovaj potez privremenih kosovskih vlasti predstavlja kršenje ljudskih prava.

"U ovakvim uslovima stvaraju se uslovi za poluistine i istine, podiže se tenzija a u stanju visoke tenzije sve je moguće", rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Šrpce Zvonko Mihajlović izjavio je da je isključenje signala srpskih operatera mobilne telefonije u Sirinićkoj Župi još jedan vid pritiska na Srbe kako bi se odselili sa Kosova i Metohije i naglasio da duboko veruje da će Beograd naći način da adekvatno reaguje i reši problem.

Nastavak isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera najavila je juče kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije.

Privremene kosovske institucije kažu da srpski operateri rade neovlašćeno, a iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju podsećaju da svi naši mobilni operateri rade po dozvolama dobijenim mnogo pre 1999. godine, u kojima vreme na koje su dobijene, nije bilo limitirano.

U toku dana, šef Misije Euleksa Iv de Kermabon razgovarao je sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija, nakon čega je saopšteno da evropska misija nije obaveštena niti konsultovana o isključivanju srpskih operatera.

Bez rešenja za zdravstveno ugrožene

Direkotorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković rekla je da je drugog dana prekida komunikacije pojačano doveženje pacijenata u domove zdravlja. 

"Ako je kosovska vlada htela da uvodi red i legalnost, onda je trebalo da pripremi stanovništvo na to, a ne da ostavi bolesne ljude, životno ugrožene da nemaju način da zatraže medicinsku pomoć", rekla je Trajković.

"Hitnu pomoć niko ne zove, bez obzira što smo javnost obavestili da smo nabavili tri mobilna telefona kosovskog opratera Ipko", rekla je Trajkovićeva.

Direktorka gračaničkog Doma zdravlja smatra da je moralo da postoji rešenje kako da se Srbi sa centralnog Kosova organizuju u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, u ovoj situaciji.

"Ukoliko se desi bilo kakav smrtni ishod mi ćemo morati da podnesemo prijavu ne samo protiv vlade Kosova, već i protiv međunarodnih institucija jer je ovo potpuno nehuman i necivilizacijski akt prema srpskoj zajednici", naglasila je Trajković.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво