Zukorlić traži ostavku ministra vera

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji traži ostavku ministra vera Bogoljuba Šijakovića zbog "uvreda i kleveta" na račun Mustafe Cerića. Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu Adem Zilkić zahteva hitno rešavanje pitanja statusa islamske zajednice.

Mešihat islamske zajednice u Srbiji traži ostavku ministra vera Bogoljuba Šijakovića jer je, kako navodi, to ministarstvo vređalo muslimane.

Istovremeno, Rijaset islamske zajednice Srbije traži da se poštuje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, što prema njihovom mišljenju podrazumeva da budu priznati kao legitimna islamska zajednica sa sedištem u Srbiji, a ne u Bosni.

Ukoliko ministar vera ne podnese ostavku, Mešihat islamske zajednice u Srbiji tražiće javno izvinjenje predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića.

U saopštenju, koje potpisuje glavni muftija Muamer Zukorlić, navodi se da je ministarstvo vera uvredilo bosanskog reisa ul ulemu Mustafu Cerića i time pokazalo odnos Srbije prema muslimanima i dovelo u pitanje ravnopravnost islamske zajednice.

Mešihat, koji priznaje duhovni centar u Sarajevu, najavljuje da će se obratiti sudu u Strazburu.

"Što se tiče evropskog suda za ljudska prava, to je naredna adresa kojoj ćemo se obratiti, a sada se pripremamo za takvu tužbu. Mi nećemo prihvatiti objašnjenja poput onih 'nije samo vama loše'. Takva objašnjenja, makar bila tačna, ništa nam ne znače. Nećemo stati dok se sva naša prava, priznata Ustavom ili nekim drugim aktima čiji je potpisnik Srbija, ne ispune", rekao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Istovremeno, Rijaset islamske zajednice Srbije, koji tvrdi da objedinjuje najveći deo muslimana, od ministarstva vera traži da poštuje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, po kom bi, kako tvrde, oni bili jedini legitimni predstavnici muslimana.

"Islamska zajednica Srbije je ta koja ispunjava zakonski okvir za razliku od Islamske zajednice u Srbiji koja nije pravno utemeljena u okvirima zakonodavstva ove države", rekao je Vrhovni poglavar Rijaseta Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

Problemi unutar islamske zajednice, ali i nesuglasice sa ministarstvom vera, nisu rešeni ni na sastanku glavnog muftije Zukorlića sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem.

"Neophodno je naglasiti da u Srbiji nema kršenja ljudskih prava manjina, pa tako ni bošnjaka. Ako ih i ima to je problem sa sudovima koji nemaju samo bošnjaci nego i Romi i Rusini. Sa druge strane zahtev Zukorlića prevazilazi njegova ovlašćenja kao verskog poglavara jer on zaboravlja da nema pol legitimitet", smatra ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Zukorlić je ranije najavio da će Mešihat, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, prekinuti saradnju sa ministarstvom vera Srbije, a od bošnjačkih ministara i narodnih poslanika traži da preispitaju svoje učešće u vlasti.

Direktno prozvan ministar Rasim Ljajić, kaže da će kao i do sada političke odluke donositi nezavisno od bilo čijih zahteva.

"Na jednu oštru izjavu reis ul uleme Cerića, ministarstvo je oštro reagovalo. To nije doprinos stabilizaciji ukupnih prilika, niti ih treba dalje radikalizovati, jer to je vrlo lako uraditi", smatra ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić.

Ministarstvo vera o ovim pitanjima nije se oglašavalo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво