Cerić: Neraskidiva veza Sandžaka i Sarajeva

Nema sile koja će nas odvojiti od Sandžaka, odnosno musliman-Bošnjaka od Sarajeva i obratno, rekao Mustafa Cerić. Nema kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji, tvrdi Sulejman Ugljanin. O internacionalizaciji sandžačkog pitanja ne treba ni razmišljati, naglasio gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić izjavio je u Novom Pazaru da je unutrašnje ustrojstvo stvar samo Islamske zajednice i da nema potrebe da se to prirodno pravo bilo kome objašnjava.

"Stoga, kad kažemo nema sile koja će nas odvojiti od Sandžaka, odnosno musliman-Bošnjaka od Sarajeva i obratno, mislimo pre svega na naše duhovne, kulturne, ljudske, bratske, kulturno-civilizacijske, povijesne i svake druge veze", rekao je Cerić na konferenciji za novinare.

Reis Cerić je naglasio da Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica u BiH imaju bratski odnos i da muslimani u Srbiji imaju pravo na svoj duhovni centar u Sarajevu.

"Oni nemaju obavezu, ako tako ne osećaju. Mi u Sarajevu apsolutno poštujemo autonomnost u Srbiji. Ona donosi svoje odluke legalno i legitimno, bez našeg mešanja. Štaviše, glavni muftija u Srbiji je član Rijaseta i ima glas koji može odlučiti ko će biti reis-ul-ulema za BiH, Srbiju i Hrvatsku", rekao je Cerić.

U okviru trodnevne posete reis Cerić posetio je tokom dana Prijepolje. Obraćajući se vernicima u Domu kulture istakao je da su Bošnjaci na Balkanu jedan narod i da ih nikada niko i nikakvom silom ne može rastaviti.

"Vreme će pokazati da je puč u Islamskoj zajdnici Srbije samo obična manipulacija manjom grupom verskih službenika i njihovih istomišljenika koji su prihvatili da budu seme razdora u svome narodu", istakao je Cerić, koga je burno pozdravila grupa vernika.

Ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović je, povodom Cerićeve poruke da nema te sile koja će odvojiti Sarajevo od Sandžaka, naveo da u tome ne bi bilo ništa loše da je reis mislio na kulturne, verske i neke druge veze dva naroda u dve države.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da su dešavanja tokom boravka reisa Cerića u nekoliko gradova Sandžaka pokazala pravu sliku stanja i položaja Islamske zajednice u Srbiji.

"Islamska zajednica ne može normalno funkcionisati na onom prostoru gde se na vlasti nalaze oni političari koji su koautori pokušaja razbijanja islamske zajednice", tvrdi Zukorlić.

Mustafa Cerić je dodao da je zadovoljan zatečenim stanjem u Islamskoj zajednici u Srbiji.

"Ako je država Srbija predstavljena, i ako prihvata da bude predstavljena svetu opštinom Tutin, onda se u Srbiji krše ljudska prava. Ako je, pak, država Srbija predstavljena onako kako smo mi to sinoć doživjeli u Novom Pazaru, onda su u Srbiji ljudska prava zaštićena i ja joj čestitam", istakao je Cerić.

"Prava muslimana nisu ugrožena" 

Povodom ocena reisa-ul-uleme Mustafe Cerića da su u Srbiji ugrožena ljudska prava Bošnjaka, oglasili su se i političari iz Sandžaka.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin ocenio je da ne postoje argumenti za takvu tvrdnju i pozvao Mustafu Cerića da eventualne primedbe reši u dijalogu sa reis-ul-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem.

Ugljanin je rekao da Bošnjaci Sandžaka "ne treba i neće da budu ničija moneta za potkusurivanje".

"Ne znam razlog niti motive zbog kojih je Cerić to rekao, ali ako je on zapazio da ima kršenja nekih verskih prava, trebalo bi da sedne sa svojim kolegom Zilkićem i da mu u prijateljskom tonu skrene pažnju na to", izjavio je Ugljanin Tanjugu.

Prema Ugljaninovim rečima, Bošnjaci u Srbiji su ulaskom u vladu dali dobru poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da bošnjačka nacionalna manjina želi da rešava svoja prava i da se integriše u sve državne institucije.

"Imamo i potpunu podršku predsednika Republike Borisa Tadića", rekao je Ugljanin, dodajući da je cilj stranke na čijem je čelu da kroz državne institucije izgradi mehanizme kroz koje će Bošnjaci, a i sve druge manjine, ostvarivati svoja prava bez ičije pomoći sa strane.

Stanje u Sandžaku stvar Srbije

Ni gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek ne smatra da u Srbiji i Sandžaku ima ekstremnog kršenja ljudskih prava Bošnjaka.

Đerlek je, u izjavi Tanjugu, ocenio da ljudska prava muslimana Bošnjaka i pripadnika drugih manjina uvek mogu biti bolja i da nikada nisu dovoljno dobra.

"Ja ne kažem da je sve zlatno i da mi Bošnjaci imamo maksimalna prava, ali je to kao i u životu u kome nikada nije sve idealno", rekao je Đerlek i naglasio da je Srbija njegova država i da on drugu državu nema.

Istakavši da govori u svoje lično ime, Đerlek je rekao da bi Sandžaklije, u to da je Srbija njihova domovina, trebalo ubediti delima, a ne rečima.

"O internacionalizaciji sandžačkog pitanja ne treba ni razmišljati", rekao je Đerlek, koji je visoki funkcioner Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.

Đerlek je ukazao na "još sveže" primere internacionalizacije pojedinih pitanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, istakavši da "svi znamo šta nam je to donelo i šta je za nas sve to značilo".

Islamska zajednica Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić ne priznaje zajednicu na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić i protivi se boravku reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića u Sandžaku.

U ponedeljak je skup Islamske zajednice u Srbiji, koji je trebalo da se održi u centru Tutina, policija zabranila zbog visokog bezbednosnog rizika.

Osim u Tutinu, Mustafa Cerić je u prethodna dva dana boravio u Sjenici i Novom Pazaru, a danas će posetiti Novu Varoš, Prijepolje i Priboj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво