U Srbiji se ne krše ljudska prava

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić demantuje tvrdnju Reis-ul-uleme Mustafe Cerića da se u Srbiji krše ljudska prava Bošnjaka. Cerić ponovio optužbe na račun Beograda.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić odbacio je tvrdnju Reis-ul-uleme islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafe Cerića, da se u Srbiji krše ljudska prava, posebno prava Bošnjaka.

Ministar Čiplić je naveo da to nije samo stav Vlade Srbije već i stav svih nadležnih organa Ujedinjenih nacija. 

Čiplić je naglasio da su, od 5. oktobra 2.000. godine, deo demokratske vlasti u Srbiji uvek bile i bošnjačke partije i podsetio da su dvojica ministara aktuelne Vlade, Bošnjaci.

"Otuda je potpuno netačno da postoje u Srbiji ugrožavanja ljudskih prava, a posebno da postoje ugrožavanje prava Bošnjaka", rekao je Čiplić i  istakao da Nacionalni savet Bošnjaka sa Ministarstvom sarađuje odlično.

"Sve probleme koje imaju Bošnjaci, a koji se inače ne razlikuju od problema drugih nacionalnih saveta, rešavamo. I ti problemi nisu sistemske prirode, ti problemi su vezani za svakodnevni život", zaključio je Čiplić.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je da poseta Mustafe Cerića Sandžaku ima pre svega političku konotaciju.

"Nezapamćeno je da verski poglavar druge države dođe u jedan grad i u takvoj jednoj sredini iznese nekakve neodgovorne i neodmerene izjave o kršenju ljudskih i verskih prava", rekao je Zilkić Tanjugu.

Zilkić, koji je Tutinac, kaže da je ubeđen da nijedan njegov sugrađanin ne deli Cerićevo mišljenje.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić i muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ponovo su večeras u Novom Pazaru ocenili da se u Srbiji krše ljudska prava Bošnjaka.

"Mi Bošnjaci i muslimani Balkana smo jedan narod, živimo jednim srcem i dušom i niko nas neće rastaviti, poručio je Mustafa Cerić iz Novog Pazara i istakao da zvanični Beograd treba da obezbedi demokratiju za sve građane u Srbiji. Istakao je da "Bošnjaci ne traže ni više ni manje od ostalih naroda".

Cerić je kritikovao i "maćehinski odnos" Sarajeva prema sandžačkim Bošnjacima, istakavši da se Sarajevo ne može ponašati "kao da ga se ne tiče šta se dešava u njegovoj sredini i u okolini".

Cerić je prisustvovao akademiji maturanata "Gazi Isa-beg Isaković" medrese, koja je održana na Gradskom trgu u Novom Pazaru. 

Mustafa Cerić, koji je u ponedeljak započeo trodnevnu posetu Sandžaku, razgovarao je danas sa predsednicima sandžačkih medžlisa, glavnim imamima, profesorima medrese, veroučiteljima i svim zaposlenim u Islamskoj zajednici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво