Tenzija pred Cerićevu posetu

U Tutinu zabranjeno održavanje verskih skupova, iako je povodom posete Mustafe Cerića planiran svečani doček na glavnom trgu. Adem Zilkić poručio Ceriću da ne dolazi u Sandžak. U Srbiji postoji samo jedna Islamska zajednica, kaže Cerić.

Opštinsko veće i Skupština opštine Tutin zatražili su od policije da zbog bezbednosti građana zabrani javni skup Islamske zajednice u Srbiji koji je zakazan za sutra u centru opštine.

Sead Šaćirović, portparol Mešihata islamske zajednice u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić rekao je za RTS ra da će se sutrašnji doček održati prema predviđenom planu i programu. Doček Reisa Mustafe Cerića zakazan je za 13 časova na glavnom trgu u Tutinu.

Opštinsko veće i Skupština opštine Tutin doneli su danas odluku o zabrani održavanja verskih skupova van verskih objekata, kao i korišćenja javnih površina u te svrhe do daljnjeg.

Zbog visokog rizika i ugrožavanja bezbednosti građana odlučeno je da sutra đaci u osnovnim i srednjim školama u ovoj opštini nemaju nastavu.

Reis-ul-ulema suprostavljene Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić uputio je ranije pismo Ceriću da ne dolazi u posetu Sandžaku sve dok se ne steknu minimalni uslovi mira za njegov dolazak.

Zilkić je tom prilikom upozorio Cerića da njegova poseta može da ima "krvav epilog".

Zilkić je Ceriću uputio pismo nakon ranjavanja predsednika Sabora Islamske zajednice Sandžaka Mustafe Makića.

Islamska zajednica u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlićem, deo je Rijaseta u Bosni i Hercegovini.

Rivalska Islamska zajednica Srbije, kojoj pripada Makić, nije deo tog Rijaseta, nego je izabrala svog reisa - Adema Zilkića. 

U pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija pripadnici dve islamske zajednice su se više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem.

U sukobu predstavnika suprostavljenih zajednica u Tutinu su prošle godine povređene dve osobe iz vatrenog oružja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво