Nezadovoljstvo zbog dolaska Bajdena

Predstavnici DSS-a, Nove Srbije i nekoliko nevladinih organizacija, protestujući protiv posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, podsetili su na njegove ranije izjave. Bajdenova politika, kako smatraju, suprotna interesima Srbije. Drugi čovek SAD ne dolazi sa dobrim namerama, navodi Tomislav Nikolić.

Pedstavnici Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i nekoliko nevladinih organizacija predali su Ministarstvu spoljnih poslova izjave potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, date tokom i posle NATO bombardovanja Jugoslavije, kao deo protesta zbog njegovog dolaska u Beograd.

Predsednik Izvršnog odbora DSS-a Jovan Palalić rekao je novinarima ispred zgrade Ministarstva da su ministru Vuku Jeremiću predata dokumenata koja ukazuju "šta je govorio i kakvu je politiku vodio potpredsednik SAD Džozef Bajden".

"Ubeđeni smo da su izjave i politika koju je vodio Džozef Bajden duboko suprotna interesima Srbije i srpskog naroda. Podrška toj politici dovela je do bombardovanja Srbije i otcepljenja Kosova", naveo je Palalić.

Palalić je naveo da će dolazak Bajdena u Beograd sledeće nedelje biti prožet "novim pritiscima na Srbiju kako bi uspostavila dobrosusedske odnose sa Kosovom".

Kako je rekao, Srbija je odlukom Skupštine vojno neutralna i "nema šta da traži u organizaciji koja je bombardovala Srbiju i Republiku Srpsku, koja je okupirala Kosovo i Metohiju i podržala nezavisnost te lažne države".

Nikolić: Bajden nema dobre namere

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić smatra da će poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajaden biti "kurtoazna", ukoliko nije promenio politički i opšti stav prema Srbiji.

"U nekim normalnim okolnostima poseta potpredsednika SAD za svaku državu koja ima normalne diplomatske odnose velika je čast, međutim, personalno Bajden nije ličnost koja je po dobru ostala upamćena među Srbima", rekao je Nikolić novinarima u Parlamentu.

Nikolić smatra da će Bajden vlastima u Beogradu postaviti dodatni uslov koji vodi indirektnom priznavanju Kosova i Metohije. Mislim da je Bajden sastavni deo takozvane nezavisne države Kosovo i stoga smatram da u Srbiju ne dolazi sa dobrim namerama", ocenio je Nikolić.

Šef Nove Srbije Velimir Ilić smatra da će Bajden Srbiju "malo pohvaliti, malo istaći da nešto nije dobro, a da u suštini od posete Srbija neće imati ništa".

Drugi čovek Bele kuće, Džozef Bajden u ponedeljak počinje balkansku turneju, koja obuhvata posete Beogradu, Prištini i Sarajevu, što, kako su naveli zvaničnici 100 dana stare administracije Baraka Obame, predstavlja signal da će Balkan i u narednom periodu "ostati u fokusu" interesa Vašingtona.

Zvaničnici i analitičari u Beogradu i Sarajevu prilično su rezervisani oko mogućih rezultata posete Obaminog zamenika, pre svega zbog pitanja statusa Kosova i međuentitetskih problema u Bosni, dok će Bajdena jedino na Kosovu dočekati nepodeljene simpatije tamošnjih lidera, koji su njegov dolazak unapred proglasili za "istorijski".

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво