Izbori opravdani i politički i finansijski

I pored ekonomske krize u kojoj se Srbija nalazi, za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora postoje i finansijski i politički razlozi, rekao predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić. Situacija u zemlji zahteva saradnju svih stranaka, istakao lider naprednjaka.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu agenciji Tanjug da, i pored ekonomske krize u kojoj se Srbija nalazi, za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora postoje i finansijski i politički razlozi.

Nikolić je istakao da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i teška, ocenio da se Vlada Srbije ne snalazi u borbi protiv krize, te smatra da bi izbori bili rešenje za izlazak zemlje iz takve situacije.

"Nisam video da u toj Vladi postoji neko ko bi umeo da se u ovom vremenu snađe. Zato tražim vanredne parlamentarne izbore, da mi neko pruži priliku da biram vlast koja će da me vodi kroz tešku krizu", naveo je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, građani su u drugim okolnostima birali Vladu Mirka Cvetkovića, koja, kako je dodao, nije ispunila nijedno predizborno obećanje.

"Ovo je Vlada koja nema zajedničke ciljeve, zajednički program, nastup, ideju. To je Vlada od mnogo koalicionih partnera. Predsednik Vlade nije ličnost za ovo vreme. Ovo vreme traži odlučnog čoveka, koga neće moći da ucenjuju koalicioni partneri", smatra lider naprednjaka.

Nikolić je naveo da bi opozicija mogla da iskoristi aktuelnu situaciju u zemlji i tako preuzme vlast, ali da je bez izbora to nemoguće.

"U kojoj situaciji bismo preuzeli zemlju? Bez izbora - nemoguće. Da izazovemo socijalne nemire, pa da dođemo na vlast? Je li to dobra vlast? Ne radujem se socijalnim nemirima, neću u tome da učestvujem. I svako ko bude nezadovoljan i izađe na ulicu neće moći da pozove SNS i kaže dođite, predvodite nas. Želim da se ljudi bore sami za svoje pravo", rekao je Nikolić.

Izbori ne moraju da budu finansirani iz državne kase

Finansijska sredstva za održavanje izbora, prema mišljenju Nikolića, nisu problem i u državnoj kasi, kako tvrdi, ima novca i za izbore.

Nikolić je dodao da je za njegovu stranku, u cilju uštede budžetskih sredstava, prihvatljivo i to da izborne kampanje uopšte ne budu finansirane iz državne kase.

"Možemo troškove da smanjimo na minimum, da država ne oseti uopšte, a dobićemo vladu koju građani danas žele", rekao je Nikolić, i dodao da bi u trenutku velike ekonomske krize bilo upravo mudro raspisati izbore.

"Postoje mudri političari koji ove okolnosti koriste da pre nego što kriza bude mnogo veća obezbede sebi vlast na duži period. Milo Đukanović je raspisao izbore na vreme i time obezbedio sebi mandat. Mislim da je Boris Tadić zakasnio i da zato neće imati izbor", rekao je Nikolić.

Neophodna saradnja svih stranaka

Prema mišljenju Nikolića, situacija u zemlji zahteva saradnju svih stranaka.

"Postoje situacije kada mačka i miš spavaju zajedno. Ova bi kriza mogla da bude takva situacija. Moja ruka je ispružena i čeka da odgovore i ostale stranke. Za sada opozicione, ali ta ruka simbolično je upućena i vlasti - radite dobro i nećete imati problema", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je pozvao lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu na saradnju, ali da Koštunica na tu ponudu još nije odgovorio.

"Za sada on merka. Voli da sarađuje sa strankama koje su objektivno slabije od njegove. Ja nisam odredio nikakva mesta toj saradnji. Čekam da se dogovorimo. Moraćemo da se dogovorimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da je njegov politički ideal da u Srbiji budu formirana dva politička bloka.

"Voleo bih da budemo u bloku suprostavljenom Tadiću. To mi je cilj i životno opredeljenje. Ako bismo mi ušli u koaliciju ostalih ne bi možda ni bilo u parlamentu i tu bi zamrla demokratija", objasnio je Nikolić.

"Jednom sam rekao da bi u teškim vremenima trebalo svi da sarađujemo, predosećajući ovo što nam dolazi sada. Mnogi to shvataju kao priču o tome da bi mi sa DS. Ja to više neću da pričam. Ali ne treba čovek da bude prorok pa da shvati da će narod od nas da traži da se više ne svađamo", zaključio je Nikolić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво