Od odbornika SPS-a zavisi ko će vladati Beogradom

Svih 110 novoizabranih odbornika skupštine grada Beograda najavili su dolazak na konstitutivnu sednicu u ponedeljak, kaže vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.

To praktično znači da sa prvom tačkom dnevnog reda, verifikovanjem mandata ne bi trebalo da bude problema. Neizvesno je, međutim, da li će u istom danu biti izabrani čelni skupštinski organi i obelodanjena nova vlast.

Računica kaže da Demokratska stranka, G17 plus i Liberalno demokratska partija ukupno imaju 52 odbornika, isto toliko imaju i Radikali sa DSS-om i Novom Srbijom.

Za izbor predsednika skupštine, ili za vlast u prestonici, potrebna je većina od 56 odbornika.

Pitanje je da li će grupacija oko SPS-a do 22. jula kada ističe zakonski rok za konstituisanje skupštine ostati neodlučna, ističe Zoran Alimpić uz ocenu da je posle formiranja republičke vlasti nastupila nova politička realnost.

Zato je, kaže, pod znakom pitanja potpisani koalicioni sporazum radikala, narodnjaka i socijalista.

"I posle dva meseca od izbora i dalje nismo sasvim sigurni kakva će koalicija biti određena. O tome odlučuju 4 odbornika SPS-a, 2 odbornika PUPS-a i na njima je zapravo odluka u kom pravcu će krenuti Beograd, a možda i da li će opstati ova nedavno izabrana vlada koja je ćini mi se ugrožena ako se stvari u Beogradu ne odviju na dobar način", rekao je za  RTS Alimpić.

"Blic" piše i da je lider DS-a Boris Tadić spreman da raskine republičku koaliciju sa SPS-om, ako se do konstitutivne sednice ne obezbedi većina koja će za gradonačelnika Beograda izabrati Dragana Đilasa.

Tadić je uputio ultimatum lideru socijalista Ivici Dačiću, svestan da su mu za većinu u republičkom parlamentu dovoljni Jedinstvena Srbija, PUPS i manjinske stranke uz podršku LDP-a, navodi taj list.

U G17 plus kažu da za pregovore o gradu još ima vremena i ne menjaju stav o tome kakva vlast je potrebna Beogradu.

Predsednik Gradskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić kaže da je očito da socijalisti preispituju sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom, te da će to učiniti i PUPS.

Rok za izbor izvršnih organa, odnosno gradonačelnika i Gradskog veća je mesec dana od konstituisanja Skupštine grada.

Budući gradonačelnik Beograda, prema novom Zakonu o glavnom gradu, biće izabran na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Gradska skupština mora u roku od tri meseca od konstituisanja da usvoji i statut grada, a ukoliko se u roku od dva meseca od objavljivanja izbornih rezultata ne konstituiše gradska skupština ili ukoliko se u roku od tri meseca ne izaberu izvršni organi, zakon predviđa da Vlada Srbije može uvesti privremene mere.

Skupština grada Beograda ima 110 odbornika- koalicija DS-G17 plus ima 45, radikali 40, koalicija DSS - NS 12, LDP 7 i SPS-PUPS-JS 6 odbornika.

Radikali, narodnjaci i socijalisti su 28. maja potpisali sporazum o formiranju vlasti u glavnom gradu, a ta koalicija bi u novom gradskom parlamentu imala 56 odbornika.

Demokratska stranka, međutim, očekuje da će vlast u prestonici formirati stranke koje čine vladajuću koaliciju na republičkom nivou, odnosno lista sa DS "Za evropsku Srbiju" i koalicija SPS-PUPS-JS.

Povezane vesti:

PUPS preispituje sporazum za Beograd

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво