Donatori obećali Kosovu 1,2 milijarde evra

Međunarodna zajedica obećala je danas, na donatorskoj konferenciji u Briselu, finansijsku podršku Kosovu u iznosu od 1,2 milijarde evra u naredne tri godine, ili oko 200 miliona manje nego što su tražile vlasti u Prištini.

Komesar EU za proširenje Oli Ren ocenio je da će ova obećana sredstva za podršku oporavka Kosova obezbediti bolju budućnost za sve žitelje kosova. 

Gro sredstava, ili 500 miliona evra, izdvojen je iz budžeta EU, dok su ostatak obezbedili Amerikanci, koji su obećali 400 miliona dolara, te nekoliko država članica EU pojedinačno.

Fejt: Pomoć Prištini u odnosima sa kosovskim Srbima

Specijalni predstavnik Evropske unije Piter Fejt istakao je važnost da se do ekonomskog uspeha Kosova dođe što pre, jer bi to smanjilo političke tenzije.

Fejt je rekao da su jačanje vladavine prava, decentralizacija i izgradnja novih instucija u sektoru bezbednosti prioritetni zadaci, objašnjavajući da bi "napredak u ovim oblastima doveo do stabilnijeg Kosova."

"Treba pomoći Prištini da se približi kosovskim Srbima i to odmah, jer nemamo puno vremena", izjavio je Fejt na donatorskoj konferenciji za Kosovo.

Fejtovo upozorenje veyano za nedostatak vremena usledilo je neposredno nakon što je prištinski dnevnik "Zeri" objavio da je jedna od pet velikih zapadnih sila "signalizirala da nema ništa protiv podele Kosova, pod uslovom da se o tome slože Beograd i Priština."

Ren očekuje milijardu evra za Kosovo 

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao jeda je Evropska komisija odvojila 500 miliona evra za pomoć Prištini i da će trošenje sredstava biti striktno kontrolisano.

"Ovih 500 miliona evra su jasan pokazatelj za tvrdnje da je Kosovo evropsko pitanje" i da će se EU angažovati na stabilnost i evropskoj perspektivi celog zapadnog Balkana, izjavio je Ren.

Evropski komesar je izrazio nadu da će biti prikljupljeno ukupno milijardu evra i naglasio da će ta suma pomoći "razvoju institucija, administrativnog kapaciteta, energetike i transporta" na Kosovu.

Ren je ocenio da će novac sakupljen na donatorskoj konferencije biti "dovoljan za duže vremena" i ukazao da će na zahtev Evropskog parlamenta potrošnja novca iz dodeljenih fondova biti striktno kontrolisana.

Očekivanja: 1,4 milijade evra

Kosovski premijer Hašim Tači je, u uvodnoj reči i na konferenciji za novinare, izjavio da je "Kosovo nova država i uspešna priča i za međunarodnu zajednicu" i obećao da će vlasti u Prištini tesno sarađivati s međunarodnim donatorima u trošenju sredstava.

Tači je naveo da će, u okviru sprovođenja plana Martija Ahtisarija, izgradnjom novih insitucija i jačanjem vladavine prava, njegova vlada najoštrije suzbijati organizovani kriminal i korupciju na Kosovu.

Kosovske vlasti očekivale su da će na konferenciji biti prikupljeno oko 1,4 milijardi evra, predstavivši potencijalnim donatorima 3.800 projekata za koje se smatra da mogu doprineti prevazilaženju sadašnjeg stanja na Kosovu.

Kosovski Srbi su u Briselu predstavili projekat izgradnje naselja Nova Gračanica, za koji bi, prema predstavnicima Samostalne liberalne stranke koja ima člana u vladi u Prištini, trebalo obezbediti oko 600 miliona evra.

SAD su pre donatorske konferencije najavile da će izdvojiti 400 miliona dolara ili oko 255 miliona evra, Nemačka 100 miliona evra, a Evropska komisija je za Kosovo već namenila milijardu evra za period od 2007. do 2010. godine.

Slovenija će na donatorskoj konferenciji za Kosovo u Briselu izdvojiti 500.000 evra donacija za period od 2008. do 2011. godine.

Nezaposlenost, siromaštvo, korupcija

Ključni problemi sa kojima se suočava Kosovo su visoka stopa nezaposlenosti, koja prema različitim izvorima iznosi između 40 i čak 70 odsto, te izuzetan priliv mlade radne snage, obzirom da se svake godine broj radno sposobnih stanovnika Kosova poveća za oko 30.000.

Istovremeno, tek nešto manje od polovine ukupnog broja stanovnika Kosova živi na ili ispod nivoa siromaštva.

Osim ta dva problema, koje lokalni ekonomski stručnjaci opisuju kao ključne, problemi koji potresaju kosovsku ekonomiju uključuju i korupciju, lošu infrastrukturu, te kontroverzni sistem obrazovanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво