Budućnost Srbije u EU

Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, rekao predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa premijerom Belgije Ivom Letermom. Premijer Cvetković je u razgovoru sa svojim kolegom istakao da su evropske integracije prioritet Vlade.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u razgovoru sa premijerom Belgije Ivom Letermom da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da je plan za integraciju severnog Kosova pretnja za stabilnost celog regiona, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadić se Letermu zahvalio zbog podrške Belgije u ukidanju viza za građane Srbije i nastavku evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je Tadić preneo saučešće svom sagovorniku zbog velike železničke nesreće koja se dogodila u Belgiji.

Premijer Belgije, Iv Leterm, rekao je da će pitanje zahteva za članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu prolećnog ili letnjeg zasedanja Evropskog saveta.

Nakon razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Leterm je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se "u ovom trenutku ne zna da li će na prolećnom ili letnjem zasedanju" da se raspravlja o kandidaturi Srbije, ali da će "u svakom slučaju Evropski savet na jednom od ta dva zasedanja zatražiti mišljenje Komisije".

"Kad god da se to desi, ono što je jasno za vladu Belgije jeste da budućnost Srbije leži u evropskoj integraciji", rekao je premijer Leterm.

Leterm je podsetio da je Balkan "region sa osetljivim pitanjima", ali je ukazao da i unutar EU često postoje različiti interesi i da je suština predsedavanja EU postizanje kompromisa u tim situacijama.

"Sadašnji zadatak belgijskih vlasti je da poboljšaju odnose sa Srbijom, a na evropskom nivou da pomognu evropske integracije Srbije", rekao je on.

Dvojica premijera složili su se da su bilateralni odnosi između dve zemlje dobri, ali da postoji prostor za njihovo dalje poboljšavanje.

Leterm je rekao da je već do sada u Srbiju investiralo dvadesetak belgijskih firmi i da postoje mnoge druge koje su veoma zainteresovane za ulaganja u Srbiji, ali da je za njihov dolazak potrebno da se prvo oporavi privreda u samoj Belgiji.

Kosovo i evropske integracije - dva odvojena procesa

Premijer Cvetković je rekao da su evropske integracije i u ovoj godini u vrhu agende Vlade Srbije i da će to preneti i u sutrašnjem razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova EU Ketrin Ešton.

Cvetković ne misli da će pitanje Kosova i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića opterećivati proces evropskih integracija Srbije, zato što pitanje Mladića, kako je rekao, više nije političko, već tehničko pitanje.

Premijer Srbije istakao je i da su pitanje Kosova i evropskih integracija dva odvojena procesa i da je to konstatovano i u današnjem razgovoru.

Posle susreta sa Cvetkovićem, Leterma je primio predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik belgijske vlade juče je boravio u Crnoj Gori i u Albaniji, a poseta Prištini, koja je bila zakazana za ponedeljak, otkazana je zbog železničke nesreće u Belgiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво