Читај ми!

Kurti: Zahtev za članstvo u EU podnosimo tokom decembra

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je u Beču da će Priština tokom ovog meseca podneti zahtev Briselu za članstvo u EU.

"Ovog meseca, pre Božića Kosovo će podneti zahtev za članstvo u EU", rekao je Kurti na Samitu zapadnobalkanskih lidera Socijalističkih i demokratskih partija Evrope (SD).

Istakao je da očekuje podršku od te porodice stranaka u EU i predao im dokument o nameri Prištine da postane članica EU.

Takođe, kazao je da je kao lider "Samoopredeljenja" predao zahtev da ta partija postane pridruženi član "SD".

"Nemojte biti neutralni prema onima koji se pretvaraju da su neutralni prema ruskoj agresiji" rekao je Kurti govoreći o geopolitičkoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini.

"Neke zemlje se samo pretvaraju da su neutralne prema Rusiji", ocenio je Kurti u obraćanju na samitu u Beču, i dodao da bi "zabrana neutralnosti ojačala solidarnost među državama, ali i pomogla ukrajinskom narodu", prenosi portal Reporteri.

Govoreći o integraciji Zapadnog Balkana u EU, Kurti je rekao da je to "cilj kojem moraju da ostanu lojalni", ali i kako je teško održati optimizam prema ulasku u EU sve dok ne postoje jasni rokovi za članstvo.

"Treba odbaciti svaku neutralnost u vezi sa ruskom agresijom. Neutralnost je ciničnost. Neutralnost znači distanciranje od situacije. Nažalost to što pojedine zemlje tvrde da su neutralne, to je lažna neutralnost, ali nije lažna neutralnost zapada prema neutralnosti tih zemalja", kazao je Kurti.

Kurti je pozvao EU da prekine da bude neutralna prema zemljama koje su neutralne u vezi sa ratom u Ukrajini.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво