Читај ми!

Zapaljiva atmosfera na severu KiM, Priština nastavlja sa pripremama izbora

U Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini utvrđen je redosled kandidata na vanrednim izborima za predsednike četiri opštine na severu. U trci je devetoro Albanaca i dvoje Srba. Srpska lista, kako je prethodno najavila, ne učestvuje na izborima. I dok Priština i posle jučerašnjih incidenata nastavlja sa pripremama, sa zapada stiže poziv da se izbori odlože.

Detonacije u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i danas odjekuju na relaciji Beograd–Priština. Incidente na severu pokrajine ministar odbrane tumači kao Kurtijev pokušaj da protera i preostale Srbe.

"Atmosfera je toliko zapaljiva i napeta da je dovoljno da se jedna šibica upali i da sve krene u nepoželjnom pravcu. To ne treba da nas čudi, jer Priština i Kurti sve vreme povlače niz jednostranih poteza koji su usmereni na destabilizaciju, nepoštovanje ili potpuno stavljanje van konteksta svih sporazuma koji su na neki način zaključeni. S druge strane, jasna je poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni", navodi Miloš Vučević.

Srbi su juče sprečili članove izbornih komisija da u pratnji policije uđu u prostorije Opštinskih izbornih komisija na severu.

Iz Prištine obrazlažu – to je priprema za vanredne izbore na kojima se 18. decembra biraju predsednici četiri opštine sa srpskom većinom. Nedelju kasnije i odbornici u Zvečanu i Leposaviću.

U međuvremenu, u Prištini je za prvi izborni ciklus utvrđen redosled kandidata među kojima je devetoro Albanaca i dvoje Srba.

"CIK je preduzeo sve korake da pripremi ova dva izborna procesa. Uprkos izazovima koji su predstavljeni u ovom trenutku, CIK ostaje posvećen izvršavanju svojih dužnosti", kaže predsednik CIK-a u Prištini Krešnik Radonjići.

Izbori na severu su ustavna dužnost i obaveza, saopštile su privremene institucije u Prištini. Iz kabineta Vjose Osmani stiže vest da će o eventualnom odlaganju odlučiti nakon ocene bezbednosnih i izbornih organa.

"Predsedništvo je u stalnom međuinstitucionalnom kontaktu i ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, prema praksi Venecijanske komisije, Osmani će pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku", poručuju iz kabineta Vjose Osmani.

Ocena o izborima već je stigla sa nekoliko zapadnih adresa, uključujući i Prištini najvažniju.

"SAD su zabrinute da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet", rekao je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Vanredni izbori na severu KiM raspisani su nakon što su predsednici četiri opštine podneli ostavke u okviru kolektivnog napuštanja kosovskih institucija. Na izborima prošle godine apsolutnu većinu osvojila je Srpska lista koja najavljene izbore bojkotuje.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво