Читај ми!

Vlada u Prištini očekuje procenu situacije na severu radi daljih poteza

Portparol vlade u Prištini Prparim Krueziu izjavio je da je održavanje izbora u opštinama na severu Kosova i Metohije ustavna obaveza centralnih institucija, ali i da očekuju procenu situacije bezbednosnih organa za naredne poteze. Vjosa Osmani odlučiće o odlaganju datuma izbora na severu KiM, samo ako o tome ocenu daju bezbednosna i izborna tela, izjavio je njen savetnik za medije Bekim Kupina.

"Nakon ostavki gradonačelnika četiri opštine na severu, njihovo održavanje je sada ustavna obaveza institucija", naveo je Prparim Krueziu na društvenim mrežama.

"Očekujemo procenu situacije na severu naših bezbednosnih organa za naredne korake", napisao je Krueziu.

Uz to o odlaganju datuma izbora na severu KiM Vjosa Osmani će samo ako o tome ocenu daju bezbednosna i izborna tela, izjavio je njen savetnik za medije Bekim Kupina.

"Predsedništvo je u stalnom međuinstitucionalnom kontaktu i ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, prema praksi Venecijanske komisije, predsednik Osmani će pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku", rekao je Kupina.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je sa mosta na Ibru koji razdvaja severni od južnog dela Mitrovice, poručio da imaju potrebne kapacitete da obezbede vanredne izbore u četiri severne opštine, zakazane za 18. decembar.

Prethodno je američki ambasador na Kosovu Džef Hovenier istakao da ne postoje adekvatni uslovi za održavanje izbora, na šta je Svečlja rekao da o održavanju izbora odlučuju kosovske institucije.

"Situacija je mirna. Došao sam da koordiniram stvari. Poštujemo stav američkog ambasadora, ali institucije su te koje ocenjuju aspekt održavanja izbora", rekao je Svečlja a preneli mediji na albanskom.

Svečlja je još rekao da prvo podaci ukazuju da su bivši policajci bili umešani u događaje na Severu i da "policija i Specijalno tužilaštvo daju sve od sebe da počinioce privedu pravdi".

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво