Читај ми!

Analitičari: Beograd bez formiranja ZSO nema prostora za razgovor sa Prištinom

O odlasku u Tiranu na Samit lidera Zapadnog Balkana predsednik će odlučiti sam, a odluka će biti u interesu Srbije - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Napredak u dijalogu Beograda i Prištine ne vidi bez pritiska na Kurtija i dodaje da su naše crvene linije jasno podvučene. Bez formiranja Zajednice srpskih opština, mogućnosti za razgovore ne vide ni analitičari.

Kosovski lonac odavno je dostigao tačku ključanja zbog jednostranih poteza Prištine - tako situaciju u južnoj pokrajini ocenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. Veruje da je na pomolu nova kriza na Kosmetu.

"Kada je reč o srpskoj strani mislim da je ona na ivici strpljenja i da to sada više uopšte ne zavisi od Beograda i vreme je da se stvari uzmu u svoje ruke i da oni koji imaju stvarni uticaj u Prištini preduzmu konkretne mere. Treba sprečiti proizvodnju i primenu politke koja izaziva tenzije iz koraka u korak", kaže Milivojević.

A koracima unazad meri se napredak u dijalogu. Beograd ponavlja - nastavak razgovora nema smisla dok Kurti odbija da formira ZSO. O predlozima rešenja odnosa sa Prištinom, koji se stavljaju pred Srbiju, ministar spoljnih poslova kaže - treba sačekati pa videti.

"Svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalji razgovor. Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali Srbija kada je jasno rekla šta su naše crvene linije, ali smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u razgovoru", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Učešće Srbije na Samitu u Tirani još je pod znakom pitanja. Nakon odluke da ne učestvuje, predsednik Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom Varheljijem i saradnicima rekao da će o svemu još jednom razmisliti.

"Navijam za to da ode. Jer važno je biti na mestu na kome se debatuje o budućnosti čitavog regiona, samim tim i o budućnosti Srbije. Mislim da bi bilo dobro da on, uprkos svemu, bude tamo, da iznese stavove i da se bori za njih i da sve što je rekao ovde, saopšti i tamo na pravom mestu", smatra Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Priliku da saopšti stavove evropskom posredniku u dijalogu imaće iduće nedelje. Naime, Miroslav Lajčak najavio je posete Beogradu i Prištini kako bi razgovarao o poštovanju sporazuma o registarskim tablicama, ali i o narednim koracima ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u skladu sa francusko-nemačkim planom.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво