Читај ми!

Dačić sa Boreljom na marginama samita OEBS-a u Lođu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na marginama samita OEBS-a u poljskom Lođu sastao se nizom visokih zvaničnika, među kojima i sa visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom.

Šef srpske diplomatije napomenuo je tokom razgovora sa Boreljom da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Beograda, kao i jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Takođe je istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

U razgovoru sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok, Ivica Dačić je napomenuo je da se Srbija zalaže da visok nivo političkog dijaloga, ostvaren u prethodnom periodu, bude nastavljen i intenziviran, kao i da uskoro dođe do razmene poseta.

Kada je reč o regionalnim pitanjima, ministar Dačić je izrazio nadu da će Nemačka imati izbalansirani pristup i konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primeni postojećih dogovora, a pre svega, formiranju ZSO, kao i da je neophodno izbegavati jednostrane poteze i ne pružati podršku nerazumnim zahtevima Prištine koji su u suprotnosti sa dogovorenim okvirom za postizanje rešenja.

Sagovornici su složili da treba nastaviti ne samo politički dijalog, već razvoj sveobuhvatne saradnje, uključujući i ekonomsku saradnju.

Dačić je napomenuo da je Nemačka najznačajniji ekonomski partner Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, kao i da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 78.000 radnika.

Dačić sa Nulandovom: Srbija se zalaže za strateški dijalog sa SAD

Šef srpske diplomatije i podsekretarka Stejt Departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland razmatrali su stanje bilateralnih odnosa dve zemlje i složili se da treba raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Istakao je da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, ministar Dačić je podvukao da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao.

Dačić je takođe izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, što je jedan od prioritetnih spoljno-političkih ciljeva Srbije i naše strateško opredeljenje. Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.

Na marginama samita OEBS-a u Lođu, Dačić se sastao i sa ministarkom spoljnih poslova Kanade Melani Zoli.

Sagovornici su izrazili opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa, koji imaju dugu tradiciju, s obzirom da je prošle godine obeleženo 80 godina diplomatskih odnosa.

Dačić je podvukao da se Srbija zalaže za unapređenje ekonomske i drugih vidova saradnje u oblastima rudarstva, energetike i poljoprivrede, kao i za privlačenje kanadskih investicija.

Na sastanku sa kolegom iz Češke, Jano Lipavskim, Dačić se saglasio sa svojim sagvornikom da se uskoro realizuje zvanična poseta predsednika te zemlje Miloša Zemana Beogradu.

Dačić je rekao da očekuje da će Češka podržati postizanje trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво