Читај ми!

Larše: Zalažemo se za punu primenu Briselskog sporazuma

Predsednik Senata Francuske Žerar Larše izjavio je da se zalaže za sprovođenje svega što je dogovoreno Briselskim sporazumom, te da mu je, kako je rekao, dimenzija Zajednice srpskih opština jasna i bliska.

Žerar Larše je rekao da je situacija na KiM mogla da bude veoma dramatična, ali da je sada razrešena i daje svima donela olakšanje.

Larše je, inače, prvi predsednik Senata Francuske koji je posetio Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem Larše je rekao da je sa kolegom razgovarao i o ratu u Ukrajini.

"Podsetili smo u kojoj meri su važni suverenitet i integritet nezavisnih zemalja i sa zadovoljstvom smo ustanovili i podsetili se da je Srbija glasali na istoj strani kao i Francuska u UN po ovom pitanju", rekao je Larše i dodao da je važno da se ne zaboravi da put ka miru vodi kroz poštovanje integriteta i suvereniteta nezavisnih zemalja.

Orlić je zahvalio Laršeu na tome što je rekao da je neophodna puna primena svih dogovora i sporazuma kada je reč o dijalogu sa Prištinom, te da je neophodno formiranje Zajednice srpskih opština bez ikakvih izgovora.

"Razgovarali smo i o teroru sa kojima se suočavaju Srbi sa KiM svakog dana, kao i o tome da ZSO čekamo 10 godina", rekao je Orlić.

"Treba usvojiti vrednosti EU" 

Larše je rekao i da je želja te zemlja da se Srbija učlani u EU, te da put evropskih integracija jeste dug i da treba usvojiti vrednosti.

Navodeći da je 2019. godine francuski predsednik Emanuel Makron posetio Beograd, Larše je rekao da je i danas kao i tada prisutna raznolikost u francuskom političkom životu, ali da sve strane i danas kao i tada žele takav nivo odnosa koji su uspotavili predsednici Aleksandar Vučić i Makron.

On je predložio stratešku saradnju između dve skupštine.

Orlić je rekao da je poseta predsednika Senata Francuske jasan dokaz kontinuiteta u političkim odnosima sa akcentom na parlamentarnu saradnju, ali i u odnosima dve države i naroda.

"U današnjem trenutku to su odnosi koji imaju intenzivan razvoj, jasnu uzlaznu putanju i oblikovani su na poseban način", rekao je Orlić podsetivši na Makronovu posetu 2019.

Naveo je da je ovo prvi dolazak predsednika Senata ikada u Skupštinu Srbije i da sada zajednički pišu istorijske stranice kada je reč o odnosima dve zemlje.

"Mi smo i danas strateški partneri i zajedno radimo mnogo važnih stvari", rekao je Orlić i naveo da se očekuje da trgovinska razmena sa Francuskom ove godine dođe i do dve milijarde evra.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво