Читај ми!

Vučić s Lajčakom i Boreljom: Najvažnije je da EU ostane pri čvrstom stavu o obavezama Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Parizu gde prisustvuje mirovnom forumu, rekao je da je imao otvoren razgovor na radnom ručku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom o aktuelnoj situaciji na KiM, evropskom putu naše zemlje, ali i usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Vučić je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" napisao da je na radnom ručku sa Boreljom i Lajčakom istakao da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja.

"Saglasili smo se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira", navodi se u Vučićevoj objavi.

Borelj i Lajčak su u Parizu razgovarali i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a teme su, kako prenose prištinski mediji, bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane, kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

Boreljov portparol Peter Stano izjavio je da odvojeni sastanci s Vučićem i Kurtijem imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu u kome EU posreduje.

Ranije danas, predsednik Vučić se u Parizu sastao sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

Tokom posete Parizu, Vučić se juče sastao sa francuskoim predsednikom Emanuelom Makronom, s kojim je, kako je rekao, imao najsadržajniji razgovor u odnosu na sve dosadašnje.

Vučić je rekao da je s Makronom razgovarao o mnogim važnim temama, a tako i o KiM.

U nastavku posete, predsednik Vučić prisustvovaće panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво