Читај ми!

Mali u Skupštini: Rebalans nije inflatorni, manji PDV na hranu loša ideja

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su raspravu o predlogu rebalansa budžeta, a sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja. Nije tačno da je predloženi rebalans budžeta inflatorni, rekao je ministar finansija Siniša Mali u Skupštini. Sutra nastavak rasprave o amandmanima.

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad, a sutra će nastaviti rad raspravom o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za ovu godinu koju su započeli večeras.

U popodnevnoj raspravi poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Osvrćući se na diskusije poslanika, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ponosan na predloženi rebalans i na to kako se vlada i država nose sa krizom.

Istakao je da povećani prihodi u budžetu u odnosu na plan, kao jedan od razloga za rebalans, nisu rezultat inflacije nego privrednog rasta i rasta plata. 

Nije tačno da je predloženi rebalans budžeta inflatorni, rekao je ministar Mali reagujući na izjavu poslanika Stefana Jovanovića iz Poslaničke grupe Narodna stranka. 

Rekao je i da je Narodna stranka protiv povećanja subvencija poljoprivrednicima, protiv povećanja penzije od devet odsto, te naveo da je u rebalansu 15 milijardi dinara više za socijalna davanja za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dete i za rešavanje stambenog pitanja za mlade majke.

O PDV-u na hranu 

Reagujući na Jovanovićevu ideju da se porez na dodatu vrednost za hranu smanji sa 10 na jedan odsto, Mali je ocenio da je to tipična populistička ideja i da se ona i u našem regionu loše pokazala.

U tom smislu naveo je primer Hrvatske koja je tako postupila i zatim priznala da nije uradila dobro.

"Hrvatski ministar finansija je pre oko dva meseca priznao da smanjenje PDV na hranu nije urodilo plodom", rekao je Mali.

Naveo je da u slučaju smanjenja PDV hrana ipak poskupljuje, a budžet ostaje uskraćen zbog smanjenja prihoda od tog poreza.

Zbog toga je upozorio da je potreban oprez i poručio: "Mi vodimo odgovornu ekonomsku politiku. Naše mere su ozbiljne, kontrolišemo cene šećera, mesa, mleka i time čuvamo životni standard i obuzdavamo inflaciju a i cene goriva držimo pod kontrolom".

Istakao je da je država preuzela na sebe najveći teret ove krize, kao što je bio slučaj i za vreme pandemije kovida 19.

Poslanička pitanja 

Šef poslaničke grupe Zeleno levi blok, Radomir Lazović, pitao je Ministarstvo zaštite životne sredine šta su tačno uradili i koje su mere podneli kako bi smanjili zagađenje vazduha.

Lazović je ponovio to pitanje, jer, kako je naveo, do sada nije dobio odgovor od nadležnih.

On je zamenici šefa poslaničke grupe SNS Marini Raguš poklonio knjigu "Vazduh kao zajedničko dobro" jer, kako je naveo, više puta nije dobio pravo da joj replicira u sali i ukaže na problem zagađenja.

Pitao je i u vezi sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja, čija je primena odložena do 2024.godine, a to je važno jer predviđa kontrolu najvećih zagađivača, a njegovo nesprovođenje je signal da, kako je rekao, zagađivači mogu nastaviti da "truju građane".

Lazović je tražio i odgovore od MUP-a i republičkog javnog tužioca povodom izjava Veljka Belivuka koji je rekao da je najviš vrh uključen u rušenje u Savamali.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović pitao je premijerku šta će uraditi po pitanju štrajka u Pošti Srbije, kao i po pitanju štrajka prosvetnih radnika.

Interesovalo ga je šta je sudbina inicijative o nacionalizaciji NIS-a, te da li će Srbija preuzeti ili će ga preprodati kompanijama na zapadu.

Pitao je i da li je tačno da će cena struje za privredu biti povećana, kao i kakve je sporazume nedavno u Berlinu potpisala premijerka Ana Brnabić.

Branimir Jovančević iz Poslaničke grupe Demokartske stranke je pitao šta je sa kompanijom Euro litijum u Valjevu, jer je ona, kako je rekao, aktivna i pomaže mnoge organizacije, omladinske i sportske, iako joj je rad zabranjen.

Gorica Gajić iz Poslaničke grupe NADA- Novi DSS-POKS je iznela tvrdnju da svi poljoprivredni proizvođači, koji na to imaju pravo, nisu dobili NIS-ove kartice za regresirano gorivo i upitala ko je odgovoran za njihovu štetu.

Slavisa Ristić iz Poslaničkog kluba Ujedninjeni je pitao na osnovu čega je premijerka Ana Brnabić nedavno u Berlinu potpisala sporazum i sa Aljbinom Kurtijem, jer je to, prema njegovim tvrdnjama, protivustavno i protizakonito.

Martinović: Situacija na KiM nikad teža

Tokom rasprave o predlogu rebalansa budžeta, polemisali su ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović i poslanik Narodne stranke Borislav Novaković, koji je predstavnike Srpske liste na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i Milana Radojičcića nazvao kriminalcima.

"Situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila teža, a u skupštini se kriminalizuju poslanici Srpske liste i srpski narod na KiM. Kriminalizujete predsednike opština i načelnike na severu Kosova i Metohije, a oni su prešli politički Rubikon i rekli - ili će se formirati Zajednica srpskih opština ili nećemo učestovati u vlasti", kazao je Martinović.

Ocenio je da poslanici opozicije ne moraju da podržavaju Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, ali bi trebalo da podrže srpski narod na KiM.

"Nisu ljudi tamo kriminalci nego ste bili vi koji ste od 2000. do 2012. upropastili sve što je moglo da se upropasti i da Aleksandar Vučić nije pobedio 2012, uništili bi i državu Srbiju", rekao je Martinović.

Novaković je govorio da su firme Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića podizvođači na projektima koje vlast radi sa kineskim kompanijama, i nazvao ih je kriminalcima, a tokom rasprave odgovorio mu je i minister finasija Siniša Mali.

On je konstatovao da se Novaković obraća "tako kao da govori premijer privremenih prištinskih institucija, a ne uvaženi poslanik".

"To je taj glas protiv Srbije i glas nekih drugih koji govore kroz te ljude. U to neću da ulazim. Mi ćemo se boriti i za naš narod na Kosovu i Metohiji i za ljude koji se bore za njih, a ako ima nešto da nije u skladu sa zakonom, izvolite i recite", poručio je Mali.

Polemika o prosečnoj zaradi 

Ministar Mali uporedio je sadašnju prosečnu zaradu, stopu nezaposlenosti i iznos minimalne zarade sa iznosima iz 2012. godine i poručio poslaniku Narodne stranke Borislavu Novakoviću, koji ga je prethodno kritikovao, da se ne bi javlja za reč da je na njegovom mestu.

"Ne znam kako je vaših 15.000 dinara bolje od sadašnjih 40.000 dinara i kako su to građani Srbije tada bolje živeli. Kada pogledate neto zarade 2012. godine, one su bile 331 evro, a do kraja ove godine biće 720 evra", rekao je Mali.

Mali je naveo da je u vreme dok je Novaković bio na vlasti, svaki četvrti građanin bio nezaposlenih, dok je nezaposlenost mladih bila više od 50 odsto, a danas je, ističe, situacija mnogo bolja.

"Prosečan broj zaposlenih 2012. godine je iznosio 1,8 miliona ljudi, danas je zaposlenih 2,3 miliona. Treba li više govoriti? Mene bi bila sramota da se javim i da pričam o životnom standardu građana, niste imali para na računu za plate i penzije", poručio je Mali.

Odgovarajući na kritike o saradnji sa kineskim kompanijama, Mali je odgovorio Novakoviću da ima u svojoj stranci "nekoga ko radi sa Kinezima", pa ga je upitao da li je njemu dao takav savet.

Novaković je govorio da su firme Zvonka Veselinovića i Milana Radojičića podizvođači na projektima koje vlast radi sa kineskim kompanijama, nazivajući ih kriminalcima, a Mali je odgovorio da "kao Aljbina Kurtija da čuje, a ne uvaženog poslanika".

"To je taj glas protiv Srbije i glas nekih drugih koji govore kroz te ljude. U to neću da ulazim, mi ćemo se boriti i za naš narod na Kosovu i Metohiji i za ljude koji se bore za naš narod na KiM, ako ima nešto da nije u skladu sa zakonom izvolite i recite", poručio je Mali.

Mali je povodom kritika na račun cene radova za novosadski most upitao zbog čega ga prethodna vlast nije izgradila, a podsetio je i da u vreme kada je Novaković bio na vlasti nije bilo ni Fruškogorskog koridora.

"Bili ste zauzeti nekim svojim kombinacijama očigledno. To je višedecenijski san građana Novog Sada. Zašto sve to niste izgradili? Nema odgovora na ta pitanja, uvek su pitanja floskule, dobacivanja, ali pogledajte neto zarade tada i sada, minimalne zarade, nema odgovora. Ja se ne bih javljao za reč da sam na vašem mestu", rekao je Mali.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво