Читај ми!

Bageri: Iran spreman da svoje rezerve nafte stavi na raspolaganje Srbiji

Iran je spreman da svoje rezerve nafte i gasa stavi na raspolaganje Srbiji, poručio je zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bageri.

Zamenik ministra spoljnih poslova za politička pitanja Irana Ali Bageri izjavio je da su glavni cilj njegove zvanične posete Srbiji pripreme posete iranskog ministra spoljnih poslova Beogradu, ali i pripreme posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Iranu početkom sledeće godine.

Ali Bageri je rekao da Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima i izrazio spremnost Irana da svoje rezerve nafte i gasa stavi na raspolaganje Srbiji.

"Iran, kao zemlja koja poseduje zbirno najveće rezerve nafte i gasa sveta, spreman je da svoje rezerve stavi na raspolaganje prijateljskim zemljama, u ovom konkretnom slučaju Srbiji. Na svaki upit Srbije, mi ćemo sa zadovoljstvom odgovoriti. Ako imamo aktivno raspoložive kapacitete dostavljaćemo, a ako nemamo, stvaraćemo kapacitete da se obezbedi potreba naših prijatelja – Srbije", rekao je Bageri novinarima nakon radnog doručka organizovanog za medije u Ambasadi Irana u Beogradu.

Dodao je da Iran i Srbija imaju razvijene odnose u svim oblastima, uključujući i politiku, ekonomiju, kulturu, obrazovanje, kao i bliske stavove po regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Podseća da su i Iran i Srbija od početka krize u Ukrajini zauzele stav da su protiv rata, da je rešenje razgovor i pregovori i da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet međunarodno priznatih zemalja.

Ukazujući na to da su SAD u ovom trenutku uvele sankcije trima zemljama koje su, kako kaže, glavni snabdevači naftom u svetu – Iranu, Ruskoj Federaciji i Venecueli, Bageri primećuje da je EU izuzela neke evropske zemlje od primene sankcija Rusiji, ali da to nije učinila sa Srbijom.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво