Читај ми!

Brnabić: Teški razgovori do 1. decembra, potrebni alternativni naftovodi

Predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić tokom dana će imati sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na kom će, kako je rekla, morati da budu donete neke strateške odluke i preispitane "stvari koje se tiču energetike".

Ana Brnabić je zahvalila partnerima u Evropskoj uniji koji su doprineli tome da se do 1. decembra odloži donošenje odluke o eventualnom izuzeću Srbije iz osmog paketa sanckija Rusiji, odnosno zabrane uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF).

"Nastavićemo razgovore, ali to bi bila pogubna odluka za naše građane i našu privredu, snašli bismo se, bilo bi skuplje, ali ne bi bilo fer, ali kao što sve države grade alternativne pravce, pretpostavljam da moramo da pokušamo da napravimo alternativne pravce za naftu zato što imamo nepouzdanog snabdevača i zemlju koja želi da energetske kapacitete koristi u političke svrhe", navela je Brnabićeva na konferenciji za medije u Vladi Srbije nakon potpisivanja ugovora o grantu EU namenjenom Komesarijatu za izbeglice.

Ukoliko ne bude bilo moguće uvoziti naftu preko JANAF-a, to znači da će, pojašnjava premijerka, ubuduće nafta biti skuplja 20 odsto.

Predsednica Vlade u tehničkom mandatu podsetila je i da je Hrvatska bila ta koja je insistirala da se Srbija ne izuzme iz paketa sankcija, odnosno da Srbija bude jedna od zemalja kojoj će biti zabranjeno da dobija rusku naftu.

"Ja sam zaista za dobrosusedske odnose i nama je važna regionalna saradnja i stabilnost da bismo obezbedili dalji prosperitet Republike Srbije. Očigledno je iz tog slučaja bilo juče da je Hrvatska spremna da taj naftovod koristi u političke svrhe, da energetiku koristi u političke svre i da mi na to ne možemo nikako da utičemo zato što taj naftovod, jedan jedini koji imamo, prolazi kroz Hrvatsku. Pitanje je sada da li i na koji način možemo to da diversifikujemo kako bismo umanjili te rizike", navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, naftovod JANAF najviše koristi Srbija, oko 70 odsto. Godišnje, kaže, za to država plaća između 45 i 48 miliona evra.

"Nijedan jedini dan nismo kasnili sa tim plaćanjem, nijedan dinar nismo kasnili i ostali dužni, mi smo se ponašali kao stabilan i pouzdan partner ali očigledno da Hrvatska želi da koristi svoju poziciju kao zemlju kroz koju JANAF prolazi da politički utiče na neke stvari u Srbiji koristeći energetiku. To je neprihvatljivo", naglasila je Brnabićeva.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво