Читај ми!

Deo opozicije, profesori i akademici objavili Deklaraciju o reintegraciji KiM u ustavnopravni poredak Srbije

Članovi Narodne stranke, Dveri, Zavetnika, koalicije NADA, grupa profesora i akademika objavili su Deklaraciju o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Srbije.

Na konferenciji za medije tekst Deklaracije pročitao je akademik Matija Bećković.

Suočeni sa pritiscima zapadnih sila da se kosovsko pitanje hitno reši, svesni smo težine trenutka u kome se Srbija i srpski narod nalaze. U ovom odsudnom času, polazeći od potrebe da se prevaziđu zablude iz prošlosti, donosimo Deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom legitimnom i pravednom rešenju, navodi se u tekstu deklaracije.

Kako navode potpisnici, neprihvatljivi su predlozi o podeli i razmeni teritorija, odricanju od Kosova i Metohije, predaji dela ili cele teritorije, članstva "Kosova" u Ujedinjenim nacijama i drugi koji na bilo koji na bilo koji način ugrožavaju celovitost pokrajine u sastavu Republike Srbije.

"Niko nema ni pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije", dodaje se u Deklaraciji.

"Polazeći od Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, verni kosovskom zavetu, ističemo da je jedino prihvatljivo rešenje za državu Srbiju, srpski narod i sve naše građane puna reintegracija teritorije Kosova i Metohije sa svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavnopravni poredak Republike Srbije", navodi se u tekstu Deklaracije.

"Spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ustavnopravna reintegracija obaviti na zajedničku korist", zaključuje se u Deklaraciji.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво